Lekkie i chrupiące gofry bezglutenowe. Pyszne, proste, złociste gofry przygotowane na mąkach bezglutenowych. Mogą być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera małą ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Jeśli chcecie, możecie oczywiście dodać więcej cukru.
Składniki na ok. 6 sztuk:
Ciasto:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
40 g oleju kokosowego lub masła
250 ml mleka lub wody
2 jajka (rozmiar M)
Dodatkowo:
trochę masła lub oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy (lub masło) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Odstawić na bok.
Do miski wsypać obie mąki i skrobią, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Do suchych składników w misce dodać żółtka, mleko (lub wodę) i roztopiony tłuszcz. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
Podawać od razu na ciepło z ulubionym dodatkiem np. bitą śmietaną, owocami i syropem klonowym.
Przed chwilą zrobiłam gofry, wszystko jak w przepisie. Mam profesjonalną mocną gofrownicę, a gofry wyszły gumowe w środku jak opona. Szkoda... szukam dalej przepisu na bezglutenowe
Zależy od gofrownicy - minimalna moc powinna wynosić 1500 W. Te, które mają 750, 1000, nawet 1200 zwyczajnie nie robią roboty. Niestety ale tajemnica 'gofrów jak nad morzem' nie tkwi w przepisie, tylko użytym narzędziu.
Właśnie robiłem gofry z tego przepisu. To właściwie moje pierwsze gofry w życiu. Wyszyły idealne i fajnie chrupiące. A moja gofrownica ma 'tylko' 700w. Więc to nawet nie kwestia mocy...Ani przepisu :)