Lekkie i chrupiące gofry bezglutenowe. Pyszne, proste, złociste gofry przygotowane na mąkach bezglutenowych. Mogą być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera małą ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Jeśli chcecie, możecie oczywiście dodać więcej cukru.
Składniki na ok. 6 sztuk:
Ciasto:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
40 g oleju kokosowego lub masła
250 ml mleka lub wody
2 jajka (rozmiar M)
Dodatkowo:
trochę masła lub oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy (lub masło) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Odstawić na bok.
Do miski wsypać obie mąki i skrobią, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
Do suchych składników w misce dodać żółtka, mleko (lub wodę) i roztopiony tłuszcz. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
Podawać od razu na ciepło z ulubionym dodatkiem np. bitą śmietaną, owocami i syropem klonowym.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
5 miesięcy temu
Czy mozna przygotowac ciasto wczesnoej i orzechowac parę godzin np w słoiczku zanim sie je upiecze? Tak myślę o gofrach dla coeki do przedszkola na podwoeczorek
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 miesięcy temu
Tak nad tym myślę, że można ciasto przygotować do momentu ubijania piany. Pianę najlepiej ubić przez smażeniem. Zamiast oleju kokosowego, myślę, że dobrze byłoby dać zwykły olej rzepakowy, żeby nie zaczął tężeć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
10 miesięcy temu
Wyszły super przy gofrownicy 800W. Lekkie, chrupkie, wyrośnięte.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzynka·
1 lat temu
Najlepsze bezglutenowe gofry,jakie jadłam !!dziękuję za przepis 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
1 lat temu
Przepis megaaa !!! Moja mała celiaczka uradowana a gofry chrupiące.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Wyszły bardzo smaczne i chrupiace:) u nas na słono z mozarella i pesto:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
2 lat temu
W końcu wyszły mi gofry bezglutenowe!!! Dziękuję 🥰🥰🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
2 lat temu
Przed chwilą zrobiłam gofry, wszystko jak w przepisie. Mam profesjonalną mocną gofrownicę, a gofry wyszły gumowe w środku jak opona. Szkoda... szukam dalej przepisu na bezglutenowe
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Do gofrów użyłam mix mąki Schär Kuchen und Kekse 210g, reszta beż zmian, wyszły pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
olga·
3 lat temu
Super gofry. Ja dosypałam trochę mąki kokosowej żeby zagęścić ciasto, bo miałam wrażenie, że jest ono bardzo płynne.Nie są za słodkie, polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
3 lat temu
Mi wyszły fajne gofry z gofrownica waflowej. Bezglutenowe i bez mleczne (mleko migdałowe). Dziecku bardzo smakują. Córka 20 miesięcy. Polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
3 lat temu
A mnie nie wyszły i nie mam pojęcia dlaczego 😶 nie są chrupiące, tylko gumowate...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
R·
3 lat temu
Zależy od gofrownicy - minimalna moc powinna wynosić 1500 W. Te, które mają 750, 1000, nawet 1200 zwyczajnie nie robią roboty. Niestety ale tajemnica 'gofrów jak nad morzem' nie tkwi w przepisie, tylko użytym narzędziu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Przemek ·
1 lat temu
Właśnie robiłem gofry z tego przepisu. To właściwie moje pierwsze gofry w życiu. Wyszyły idealne i fajnie chrupiące. A moja gofrownica ma 'tylko' 700w. Więc to nawet nie kwestia mocy...Ani przepisu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Żaneta·
3 lat temu
Wyszły idealne!!!! Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
4 lat temu
Przepyszne, dziękuję za przepis 😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
4 lat temu
Czy można zastąpić jajka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Nam wyszły z zamiennikiem jajek Veggs. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
2 lat temu
Nam wyszły na bananie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Przepyszne, najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłam. Zrobiłam na próbe z jednej porcji i było mało :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Dziękuję za przepis. Gofry wyszły znakomite. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję, bo znikały w błyskawicznym tempie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Przepyszne są a nawet lepsze niż z, mąki pszennej jak to córka moja określila
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Pyszne .Dzięki za przepis 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maryla·
5 lat temu
Dziękuję za przepis. Właśnie upiekłam z podwójnej ilości składników . Przepyszne!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jack·
4 lat temu
Córka jest alergikiem ,gofry wyszły super chrupiące takie jak z budki , są lekkie