Gofry bezglutenowe

22 Komentarzy
Gofry bezglutenowe

Lekkie i chrupiące gofry bezglutenowe. Pyszne, proste, złociste gofry przygotowane na mąkach bezglutenowych. Mogą być również bezmleczne. Ciasto na gofry zawiera małą ilość cukru, ponieważ dodatki są zazwyczaj słodkie. Jeśli chcecie, możecie oczywiście dodać więcej cukru.

Składniki na ok. 6 sztuk:

Ciasto:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 130 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej lub kukurydzianej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 40 g oleju kokosowego lub masła
  • 250 ml mleka lub wody
  • 2 jajka (rozmiar M)

Dodatkowo:

  • trochę masła lub oleju kokosowego do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy (lub masło) roztopić w małym garnuszku na małej mocy palnika. Odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać obie mąki i skrobią, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  4. Do suchych składników w misce dodać żółtka, mleko (lub wodę) i roztopiony tłuszcz. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  5. Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
  6. Podawać od razu na ciepło z ulubionym dodatkiem np. bitą śmietaną, owocami i syropem klonowym.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Gofry bezglutenowe Gofry bezglutenowe Gofry bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 4 miesięcy temu
    Przepis megaaa !!! Moja mała celiaczka uradowana a gofry chrupiące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 miesięcy temu
    Wyszły bardzo smaczne i chrupiace:) u nas na słono z mozarella i pesto:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 miesięcy temu
    W końcu wyszły mi gofry bezglutenowe!!! Dziękuję 🥰🥰🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Przed chwilą zrobiłam gofry, wszystko jak w przepisie. Mam profesjonalną mocną gofrownicę, a gofry wyszły gumowe w środku jak opona. Szkoda... szukam dalej przepisu na bezglutenowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Do gofrów użyłam mix mąki Schär Kuchen und Kekse 210g, reszta beż zmian, wyszły pyszne 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olga · 1 lat temu
    Super gofry. Ja dosypałam trochę mąki kokosowej żeby zagęścić ciasto, bo miałam wrażenie, że jest ono bardzo płynne.Nie są za słodkie, polecam. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Mi wyszły fajne gofry z gofrownica waflowej. Bezglutenowe i bez mleczne (mleko migdałowe). Dziecku bardzo smakują. Córka 20 miesięcy. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    A mnie nie wyszły i nie mam pojęcia dlaczego 😶 nie są chrupiące, tylko gumowate...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      R · 1 lat temu
      Zależy od gofrownicy - minimalna moc powinna  wynosić 1500 W. Te, które mają 750, 1000, nawet 1200 zwyczajnie nie robią roboty. Niestety ale tajemnica 'gofrów jak nad morzem' nie tkwi w przepisie, tylko użytym narzędziu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Przemek · 6 miesięcy temu
        Właśnie robiłem gofry z tego przepisu. To właściwie moje pierwsze gofry w życiu. Wyszyły idealne i fajnie chrupiące. A moja gofrownica ma 'tylko' 700w. Więc to nawet nie kwestia mocy...Ani przepisu :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 2 lat temu
    Wyszły idealne!!!! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 2 lat temu
    Przepyszne, dziękuję za przepis 😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy można zastąpić jajka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Przepyszne, najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłam. Zrobiłam na próbe z jednej porcji i było mało :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dziękuję za przepis. Gofry wyszły znakomite. Dobrze, że zrobiłam podwójną porcję, bo znikały w błyskawicznym tempie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Przepyszne są a nawet lepsze niż z, mąki pszennej jak to córka moja określila
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Pyszne .Dzięki za przepis 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maryla · 3 lat temu
    Dziękuję za przepis. Właśnie upiekłam z podwójnej ilości składników . Przepyszne!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jack · 2 lat temu
      Córka jest alergikiem ,gofry wyszły super chrupiące takie jak z budki , są lekkie