Gofry w kształcie serduszek na patyku. Udekorowane są roztopioną czekoladą i ozdobione kolorową posypką lub posiekanymi orzechami. Przypominają mi cake popsy ;). Takie gofry mogą być słodkim deserem na Walentynki. Sprawdzą się również na dziecięcych imprezach.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
ok. 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
posypka cukrowa, posiekane orzechy lub migdały
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Przygotować gofry. Masło roztopić. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do drugiej miski przełożyć żółtka, cukier waniliowy, wlać mleko, roztopione masło i dodać mąkę z proszkiem. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 1 minuty. Następnie wmieszać szpatułką ubitą pianę z białek.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem, używając pędzelka posmarować masłem lub olejem.
Gofry smażyć na złoty kolor (u mnie ok. 4 minut).
Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. Następnie pociąć na pojedyncze serduszka.
W każde serduszko wbić patyczek.
Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kostki lub posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
Połówki serduszek polać roztopioną czekoladą np. używając łyżeczki. Układać na kratce kuchennej i posypać posypką cukrową lub posiekanymi orzechami.