Gofry serduszka na patyku

4 Komentarzy
Gofry serduszka na patyku

Gofry w kształcie serduszek na patyku. Udekorowane są roztopioną czekoladą i ozdobione kolorową posypką lub posiekanymi orzechami. Przypominają mi cake popsy ;). Takie gofry mogą być słodkim deserem na Walentynki. Sprawdzą się również na dziecięcych imprezach.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 25 serduszek:

Ciasto na gofry:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • ok. 200 g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
  • posypka cukrowa, posiekane orzechy lub migdały

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować gofry. Masło roztopić. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. W jednej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Do drugiej miski przełożyć żółtka, cukier waniliowy, wlać mleko, roztopione masło i dodać mąkę z proszkiem. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 1 minuty. Następnie wmieszać szpatułką ubitą pianę z białek.
  6. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem, używając pędzelka posmarować masłem lub olejem.
  7. Gofry smażyć na złoty kolor (u mnie ok. 4 minut).
  8. Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. Następnie pociąć na pojedyncze serduszka.
  9. W każde serduszko wbić patyczek.

2

  1. Przygotować dekorację. Czekoladę połamać na kostki lub posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Połówki serduszek polać roztopioną czekoladą np. używając łyżeczki. Układać na kratce kuchennej i posypać posypką cukrową lub posiekanymi orzechami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gofry serduszka na patykuGofry serduszka na patyku
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Dzień dobry, czy gofry nadają się do zjedzenia na zimno czy tylko na ciepło zaraz po przygotowaniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Na zimno też ;) . Zanim powbijamy patyczki i odobimy czekoladą to będą chłodne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Pyszne gofry. Zrobiłam z mąką orkiszową 630 i dodałam cukier brązowy zamiast waniliowego.

  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Konesso · 5 lat temu
    Totalnie piękne!