Chrupiące, bezglutenowe gofry o smaku kakaowym. Gofry zrobione są z mąki jaglanej. Można podawać je z dowolnym dodatkiem. U nas była to tym razem bita śmietana.
Składniki na ok. 10 prostokątnych gofrów:
150 g masła
120 g cukru
szczypta soli
4 jajka (rozmiar M)
120 ml gazowanej wody mineralnej
180 g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
20 g kakao
50 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
trochę masła do smarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku, a następnie stopniowo wodę gazowaną.
Wmieszać wymieszaną mąkę porcjami do utartej masy. (Można miksować na niskich obrotach chwilę, tylko do połączenia się składników).
Ciasto odstawić na ok. 20 minut.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut.
Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika. (Po chwili zrobią się chrupiące).