Churros smażone w gofrownicy. Ciasto parzone, z którego możemy upiec ptysie i eklerki lub usmażyć churros na głębokim oleju, można również przygotować w gofrownicy. Ciasto w gofrownicy ładnie wyrasta. Gofry są z zewnątrz delikatnie chrupiące, a w środku miękkie. Jak każde gofry najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu. Polecam posypać je cukrem z cynamonem.
Składniki na ok. 10 sztuk:
Ciasto parzone:
125ml mleka
125ml wody
100g masła
200g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 150g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
4 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
ok. 15g cukru
¼ łyżeczki cynamonu
trochę masła do smarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Mleko, wodę, sól, cukier i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i bardzo szybko wymieszać łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa.
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 minut.
Cukier wymieszać z cynamonem. Odstawić na bok.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować ją masłem przy pomocy silikonowego pędzelka. Nabierać kopiatą łyżkę ciasta i smażyć gofry po parę minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Usmażone gofry posypać z obu stron cukrem z cynamonem.
Gofry boskie :) robilam wczoraj na kolacje a że zostało trochę ciasta to i dziś na śniadanie wyszły również przepyszne. Zaglądam tu od niedawna i czuje że zostane na dłużej ?