Bezglutenowe gofry kukurydziane

4 Komentarzy

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bardzo smaczne, puszyste gofry bezglutenowe przygotowane na mące kukurydzianej. Nasze ulubione gofry bezglutenowe. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub innym, ulubionym dodatkiem.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 7 prostokątnych gofrów.

Składniki:

    • 140g mąki kukurydzianej
    • 50g mąki ryżowej
    • 50g mąki lub skrobi ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 50g cukru
    • 150g masła
    • 4 jajka
    • 200ml maślanki

Dodatkowo:

    • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
  3. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, roztopione masło, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  4. Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
  5. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika.

Smacznego.

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Bezglutenowe gofry kukurydziane

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jula · 6 lat temu
    Czy mogę pominąć mąkę ryżową a dać więcej kukurydzianej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 7 lat temu
    Czy zamiast maślanki można dodać mleko?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Damian · 3 lat temu
      dodaj mleko z odrobiną octu lub soku z cytryny i poczekaj 5 minut- otrzymasz zamiennik