Bardzo smaczne, puszyste gofry bezglutenowe przygotowane na mące kukurydzianej. Nasze ulubione gofry bezglutenowe. Podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub innym, ulubionym dodatkiem.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 7 prostokątnych gofrów.
Składniki:
140g mąki kukurydzianej
50g mąki ryżowej
50g mąki lub skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
150g masła
4 jajka
200ml maślanki
Dodatkowo:
trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać maślankę, roztopione masło, cukier i żółtka. Zmiksować do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Smażyć gofry po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika.