Gofry biszkoptowe to nic innego jak biszkopt z gofrownicy. Ciasto biszkoptowe jest bardzo puszyste i delikatne, a gofry wychodzą mocno chrupiące. Zaraz po usmażeniu są delikatne, ale pozostawione na chwilę na kratce kuchennej robią się bardzo chrupiące. Do gofrów przygotowałam kisiel jagodowy, ale pasuje do nich również inny słodki dodatek.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Kisiel jagodowy:
100g jagód (świeżych lub mrożonych)
1 łyżka cukru
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez dodatku cukru
Dodatkowo:
trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka.
Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się chrupiące.
Przygotować kisiel. Jagody razem z cukrem i ¼ szklanki wody zagotować.
Budyń w proszku wymieszać w niewielkiej ilości wody. Dodać do gotujących się jagód. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Podawać z goframi.
Uwagi:
1 szklanka= 250ml
Proszę dobrze wysmarować gofrownicę masłem przed każdym smażeniem. Ciasto ma tendencję do przyklejania się.
Dokładnie jak piszesz. Budyń to skrobia z mlekiem, a skrobia z sokiem to kisiel, wiec jak zrobię proszek budyniowy, który jest skrobią w połączeniu z owocami i wodą to już wyjdzie kisiel według mnie. Tak sobie nazwałam, a Olu twój komentarz nie jest na temat przepisu niestety.
Wystarczyło przyznać się do pomyłki (budyń to budyń a kisiel to kisiel) i po sprawie a nie pokrętne tłumaczenie proszek budyniowy. Osoba, którą zainteresuje ten przepis a z małym doświadczeniem kulinarnym może mieć problem z wykonaniem. Przyznanie się do błędu nie umniejsza wiedzy i umiejętności. Każdy popełnia błędy. Pozdrawiam.
Gofry wyszły bardzo dobre,chociaż polecam dać troszkę mniej cukru bo ja dałam tyle co w przepisie i były - moim zdaniem - troszkę za słodkie. Super chrupiące, polecam :D