Pyszne, lekkie i chrupiące gofry z dodatkiem maślanki. Są proste i łatwe do przygotowania. Bardzo smaczne same lub z dowolnym dodatkiem. Ja podałam je z z bitą śmietaną i borówką amerykańską.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
150g mąki pszennej
60g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
2 jajka
125ml maślanki
olej do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano- jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać stopniowo maślankę, miksując do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
Gofry smażyć na złoty kolor.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.