
Chrupiące gofry czekoladowe z polewą czekoladową. Całość jest mocno czekoladowa. Polecam serwować gofry z gałkę ulubionych lodów, bitą śmietanę lub świeżymi owocami.
Składniki:
- 300g gorzkiej czekolady
 - 300g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 150g masła lub margaryny
 - 60g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3 jajka
 - 250g mąki pszennej
 - 1 łyżka kakao
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 150ml mleka
 
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
 
Sposób przygotowania:
- Czekolady posiekać na małe kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Odmierzyć 125ml i trochę ostudzić. Resztę czekolady odłożyć na bok. Będzie to polewa.
 - Masło (lub margarynę), cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w miseczce. Dodawać na przemian z roztopioną czekoladą i mlekiem do masy jajecznej, miksując chwilę do połączenia się składników.
 - Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut, aż ciasto się przyrumieni.
 - Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
 - Gotowe gofry polać odłożoną polewą czekoladową.
 
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
| 
				 Całkowity czas przygotowania:  | 
			
				 | 
		|
| 
				 Ilość sztuk:  | 
			
				 ok. 10 gofrów w kształcie serc  | 
		|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 