
Chrupiące gofry waniliowe z kawałkami czekolady w środku. Bardzo lubiane przez dzieci.
Składniki:
- 125g miękkiego masła
 - 125g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3 jajka
 - 250g mąki pszennej
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 - 250ml letniego mleka
 - 100g gorzkiej czekolady
 
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić na małe kawałki.
 - Oddzielić żółtka od białek.
 - Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną masę.
 - Dalej ubijając na średnich obrotach, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo mleko. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników.
 - Następnie wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kawałki czekolady.
 - W osobnej misce ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
 - Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
 - Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
 - Gofry są smaczne same, ale można je jeść oczywiście z ulubionym dodatkiem.
 
| 
				 Całkowity czas przygotowania:  | 
			
				 | 
		|
| 
				 Ilość sztuk:  | 
			
				 ok. 9 gofrów w kształcie serc  | 
		|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 
 
 