Gofry waniliowo- jogurtowe
Chrupiące gofry waniliowe przygotowane na jogurcie waniliowym.
Składniki:
- 75g masła
- 50g cukru pudru
- 75g mąki pszennej
- 75g skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g jogurtu o smaku waniliowym
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę.
- Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.
- Mąkę wmieszać szpatułką lub krótko mikserem na niskich obrotach. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
- Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
- Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce. (U mnie jogurt waniliowy i pomarańcza).
Uwaga:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Całkowity czas przygotowania: |
|
|
Ilość sztuk: |
ok. 5 gofrów w kształcie serc |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 47242
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!