
Chrupiące gofry waniliowe przygotowane na jogurcie waniliowym.
Składniki:
- 75g masła
 - 50g cukru pudru
 - 75g mąki pszennej
 - 75g skrobi lub mąki ziemniaczanej
 - 3 jajka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 200g jogurtu o smaku waniliowym
 
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
 
Sposób przygotowania:
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę.
 - Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.
 - Mąkę wmieszać szpatułką lub krótko mikserem na niskich obrotach. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
 - Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
 - Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
 - Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce. (U mnie jogurt waniliowy i pomarańcza).
 
Uwaga:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
| 
				 Całkowity czas przygotowania:  | 
			
				 | 
		|
| 
				 Ilość sztuk:  | 
			
				 ok. 5 gofrów w kształcie serc  | 
		|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 
 
 