Gofry proste

10 Komentarzy
Gofry proste

Prosty przepis na domowe gofry. Gofry są łatwe i szybkie do przygotowania. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu.

Składniki:


  • 300g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 500ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • trochę masła do smarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
  2. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
  3. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  4. Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce.

Uwaga:

  • Gofry nie są mocno chrupiące.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 11 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Gofry proste Gofry proste
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eluszka · 3 lat temu
    Pasuje mi upiec gofry wcześniej - jak mogę je później podgrzać w piekarniku przed podaniem (chodzi mi o czas i temperaturę)? I czy w ogóle takie rozwiązanie jest ok, nie stracą ma smaku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Świetny przepis. Zmniejszyłam ilość cukru. A upieczone już gofry wstawiłam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i zrobiły się chrupiące (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anula · 3 lat temu
    Dodałam skórkę z całej cytryny i sok z połówki. Pychotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dom Kaja · 11 lat temu
    Joasiu, a to masło to do ciasta, czy wysmarowania gofrownicy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kaju 100g masła jest do ciasta. Do posmarowania gofrownicy trzeba mieć dodatkowo trochę masła ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 3 lat temu
        Za dużo masła w przepisie, są bardzo tłuste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 12 lat temu
    Witam,
    Trafiłem na tą stronę w poszukiwaniu przepisu na coś innego, ale zatrzymałem się chwilę przy moim ulubionym deserze - gofrach. Pomijając inne przepisy to przy tzw "Gofrach tradycyjnych" muszę napisać jedną uwagę.
    Rozumiem, że gofry na proszku do pieczenia robi się szybko, ale jeśli to maja być gofry "tradycyjne" to nie powinny być robione na proszku do pieczenia, tylko na drożdżach. Dodatkowo tradycja zobowiązuje do stosowania specjalnej patelni do gofrów - wbrew pozorom rozwiązanie o wiele lepsze niż większość tanich i o małej mocy maszynek elektrycznych.

    To na koniec mały przepis (ilościowa modyfikacja starego przepisu - w oryginale 1/2 kopy jaj ):

    - 5-6 żółtek (białka niepotrzebne -można zrobić kokosanki/bezy)
    - 100g masła (rozpuścić)
    - 50 g smalcu (rozpuścić)
    - 2-3 czubate łyżki cukru
    - 0,5 kg mąki pszennej
    - mleko
    - drożdże

    Małą ilość drożdży rozprowadzić w małej ilości mleka z dodatkiem łyżeczki cukru (aby zaczęły być aktywne). Jak drożdże będą już dobrze działać zmieszać wszystkie składniki dodając tyle mleka, aby powstało ciasto o konsystencji zbliżonej do naleśnikowego.
    Odstawić aż urośnie
    Piec.
    Jeść ;)
    Pozdrawiam,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    Pycha mniam normalnie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 12 lat temu
    Super przepis, ale gofry wyszły strasznie "gumowate". Co można z tym zrobić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Raczej nic, to takie ciasto. Gofry nie są mocno chrupiące. Można oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z resztą składników, a białka ubić na sztywno i wmieszać na końcu delikatnie do ciasta. Może to trochę pomoże. Poza tym polecam pozostawić je na chwilę na kratce i podawać świeże.