Gofry belgijskie (gofry z Liège)
Wspaniałe gofry belgijskie z Liege na cieście drożdżowym. Chyba najlepsze domowe gofry, jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne ciasto drożdżowe, a do tego sekretny środek, którym jest cukier perlisty. Dodaje się go dopiero do gotowego, wyrośniętego ciasta, aby nie rozpuścił się w cieście, tylko podczas smażenia gofrów skarmelizował się. Dzięki temu gofry robią się mega chrupiące i mają skarmelizowaną skórkę. W środku są natomiast miękkie. Gofry są dość ciężkie. Przez ten cukier gofry są słodkie, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.
Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 16 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 100 g cukru perlistego
Sposób przygotowania:
- Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąką i dodać resztę składników).
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo klejące). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne masło.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. (Gdy jest chłodno w kuchni, wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30°C. Włączam grzałkę góra- dół).
- Następnie rozgrzać gofrownicę.
- Do ciasto dodać cukier perlisty i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Nakładać po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.
- Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące.
Uwagi:
- Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
- Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
Kuchnia: |
Belgijska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 10- 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |