Bezglutenowe gofry belgijskie (z Liege)
Wspaniałe gofry na cieście drożdżowym w wersji bezglutenowej. Gofry są naprawdę bardzo smaczne, mega chrupiące, głównie dzięki dodatkowi cukru perlistego do ciasta. W środku są natomiast miękkie i wyrośnięte. Gofry są słodkie od cukru perlistego, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.
Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.
Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 16 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 2 jajka, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 100 g cukru perlistego
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę ryżową, z jaglaną i skrobią.
- Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mieszanki mącznej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąkami i dodać resztę składników).
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Resztę mieszanki mącznej wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo luźne). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne lub lekko ciepłe masło.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. (Gdy jest chłodno w kuchni, wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30°C. Włączam grzałkę góra- dół).
- Następnie rozgrzać gofrownicę.
- Do ciasto dodać cukier perlisty i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Nakładać po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.
- Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące.
Uwagi:
- Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
- Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
- Zamiast mąki ryżowej lub jaglanej można użyć mąkę gryczaną. Gofry będą równie pyszne, ale ciemniejsze od mąki gryczanej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 10- 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 18403
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!