Klasyczne gofry, które są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pyszne same, posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub z bitą śmietaną.
Składniki na ok. 10 sztuk:
200 g masła, temperatura pokojowa
40 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
szczypta soli
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny lub pomarańczy
300 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
175 ml gazowanej wody mineralnej, temperatura pokojowa
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek.
Do jednej miski włożyć miękkie masło (pokrojone na kawałki), żółtka, cukier, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 5 minut na jasną, kremową masę.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać na przemian mieszankę mączną i wodę gazowaną, miksując krótko tylko do połączenia składników. (Dodaję mąkę i wodę w dwóch porcjach. Najpierw połowę mąki i połowę wody, a po krótkim zmiksowaniu drugą połowę mąki i wody).
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto pozostawić na pół godziny. (Nie mieszać ciasta więcej).
Następnie rozgrzać gofrownicę.
Nakładać po dwie łyżki ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.
Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się jeszcze bardziej chrupiące.
Uwagi:
Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Kochen - so einfach geht's", Hans Gerlach. (Zmniejszyłam ilość masła i cukru).
Polecam gofrownicę 1600 wat! Wczesniej jaki bym przepis nie użyła wychodziły mi-owszem smaczne-ale wilgotne i miekkie placki.Proszę obejrzec test gofrownic ODDASZ FARTUCHA-STRZELCZYK na youtube.Pozdrawiam pięknie:))