Zdrowe gofry bez cukru i mąki. Ekspresowe do przygotowania. Polecam podawać je na śniadanie lub podwieczorek. Smakują inaczej niż klasyczne gofry. Ich wadą jest to, że są miękkie, a nie chrupiące. Jednak są smaczne i jako zdrowy posiłek warto je przygotować. Smakują również dzieciom. (Mojej trójce smakują, więc mam nadzieję, że waszym pociechom też przypadną do gustu).
Makro 1 gofra (policzone z użyciem mleka migdałowego bez cukru): 104 kcal, B: 3.76g, T: 2.5g, W: 17.5g.
Składniki na 6 sztuk:
110 g płatków owsianych (używam bezglutenowych)
1 mocno dojrzały, średniej wielkości banan
szczypta soli
1 jajko (rozmiar M)
ok. 130 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
Dodatkowo:
masło lub olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Wsypać do średniej wielkości miski i dodać szczyptę soli.
Banana obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajko i roztrzepać. Wlać mleko.
Dodać do suchych składników w misce i wymieszać trzepaczką.
Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. Nakładać po dwie łyżki ciasta na każdego gofra. Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną. Podawać jeszcze ciepłe z ulubionym dodatkiem. (U mnie z masłem orzechowym i ziarenkami granatu).