Czy zamiast zmielonych platkow owsianych mozna uzyc maki owsianej?
Fit gofry bananowo- owsiane


Zdrowe gofry bez cukru i mąki. Ekspresowe do przygotowania. Polecam podawać je na śniadanie lub podwieczorek. Smakują inaczej niż klasyczne gofry. Ich wadą jest to, że są miękkie, a nie chrupiące. Jednak są smaczne i jako zdrowy posiłek warto je przygotować. Smakują również dzieciom. (Mojej trójce smakują, więc mam nadzieję, że waszym pociechom też przypadną do gustu).
Makro 1 gofra (policzone z użyciem mleka migdałowego bez cukru): 104 kcal, B: 3.76g, T: 2.5g, W: 17.5g.
Składniki na 6 sztuk:
- 110 g płatków owsianych (używam bezglutenowych)
- 1 mocno dojrzały, średniej wielkości banan
- szczypta soli
- 1 jajko (rozmiar M)
- ok. 130 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
Dodatkowo:
- masło lub olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Wsypać do średniej wielkości miski i dodać szczyptę soli.
- Banana obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajko i roztrzepać. Wlać mleko.
- Dodać do suchych składników w misce i wymieszać trzepaczką.
- Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. Nakładać po dwie łyżki ciasta na każdego gofra. Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną. Podawać jeszcze ciepłe z ulubionym dodatkiem. (U mnie z masłem orzechowym i ziarenkami granatu).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Odsłon: 30892
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.