Gofry
Tradycyjne, smaczne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Proste do przygotowania. Pyszny deser lub przekąska o każdej porze roku. Czy tylko posypane cukrem pudrem, czy na bogato z bitą śmietaną i owocami, czy z dżemem zawsze smakują wyśmienicie.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3 jajka, temperatura pokojowa
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 ml gazowanej wody mineralnej, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do jednej miski włożyć miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Miksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 7 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać na przemian mieszankę mączną i wodę gazowaną, miksując krótko, tylko do połączenia składników. (Dodaję mąkę i wodę w trzech porcjach).
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- W międzyczasie rozgrzać gofrownicę.
- Przed smażeniem posmarować gofrownicę masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Nakładać po ok. 3 łyżki ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy. Smażyć po kilka minut na złoty kolor.
- Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się chrupiące.
- Podawać od razu świeże z ulubionym dodatkiem.
Uwaga:
- Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 5908
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!