
Tradycyjne, smaczne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Proste do przygotowania. Pyszny deser lub przekąska o każdej porze roku. Czy tylko posypane cukrem pudrem, czy na bogato z bitą śmietaną i owocami, czy z dżemem zawsze smakują wyśmienicie.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Ciasto:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 3 jajka, temperatura pokojowa
 - 100 g masła, temperatura pokojowa
 - 40 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 250 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 350 ml gazowanej wody mineralnej, temperatura pokojowa
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- trochę masła do posmarowania gofrownicy
 
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Oddzielić białka od żółtek.
 - Do jednej miski włożyć miękkie masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Miksować mikserem na najwyższych obrotach ok. 7 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać na przemian mieszankę mączną i wodę gazowaną, miksując krótko, tylko do połączenia składników. (Dodaję mąkę i wodę w trzech porcjach).
 - Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
 - W międzyczasie rozgrzać gofrownicę.
 - Przed smażeniem posmarować gofrownicę masłem przy pomocy pędzelka silikonowego. Nakładać po ok. 3 łyżki ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy. Smażyć po kilka minut na złoty kolor.
 - Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się chrupiące.
 - Podawać od razu świeże z ulubionym dodatkiem.
 
Uwaga:
- Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 