Gofry (keto, low carb)
Smaczne gofry ketogeniczne i bezglutenowe, o lekkim aromacie kokosowym. Nie są specjalnie chrupiące, nie ma się co oszukiwać, ale nie są też gumowate. Są puszyste w środku. Przygotowuje się je na mące migdałowej i małej ilości kokosowej. Są łatwe i szybkie do przygotowania, smaczne i sycące.
Makro 1 gofra: 244 kcal, B: 8,2g, T: 22g, W: 2,5g (W netto: 0g).
Składniki na ok. 7 sztuk:
Ciasto:
- 100 g mąki migdałowej nieodtłuszczonej (czyli zmielonych, blanszowanych migdałów)
- 30 g mąki kokosowej nieodtłuszczonej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g masła
- 4 jajka (rozmiar M)
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo (opcjonalnie):
- masło lub olej kokosowy do posmarowania gofrownicy
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, erytrytol, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać trzepaczką.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać śmietankę, płynne (chłodne lub lekko ciepłe) masło i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Roztrzepać trzepaczką.
- Suche składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
- Gofrownicę rozgrzać. Przed smażeniem posmarować masłem lub olejem kokosowym przy pomocy pędzelka silikonowego. (Można też gofrownicy nie smarować, bo ciasto jest tłuste). Smażyć gofry po kilka minut (u mnie ok. 5 minut), aż ciasto dobrze się zarumieni.
- Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną. Podawać z ulubionym dodatkiem np. plasterkami truskawki lub posypane erytrytolem w pudrze.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 7 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 2540
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!