
Szybkie i łatwe gofry bez cukru, mąki i glutenu. Tylko z 3 składników. Są fajnie puszyste, orzechowe. Można podać je z ulubionym dodatkiem. Dla osłody można posypać je erytrytolem w pudrze. Ja zrobiłam do nich sos malinowy. (Podgrzałam w garnku mrożone maliny, osłodzone erytrytolem, aż do ich rozmrożenia). Super na śniadanie lub jako deser.
Makro 1 gofra: 189 kcal, B: 9g, T: 14,5g, W: 3,5g (W netto: 2g).
Składniki na ok. 5 sztuk:
- 100 g gładkiego masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego 10% tłuszczu)
- 3 jajka (rozmiar M)
Sposób przygotowania:
- Gofrownicę rozgrzać. (Nie trzeba jej smarować tłuszczem przed smażeniem).
- Do miski przełożyć masło orzechowe, jogurt i jajka. Wymieszać trzepaczką (lub zmiksować) na gładką masę.
- Smażyć gofry po kilka minut, aż ciasto dobrze się zarumieni. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną. Podawać z ulubionym dodatkiem.
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Liczba porcji: |
ok. 5 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
