Kokosanki

160 Komentarzy
Kokosanki

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do ok. 1 tygodnia.

Składniki na ok. 27 sztuk:

  • 200 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
  • 50 g masła
  • 2 białka (najlepiej z jajek rozmiaru M o temp. pokojowej)
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wymieszać delikatnie szpatyłką lub łyżką z chłodnymi wiórkami kokosowymi. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na dwie bachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane. (Powinno wyjść ok. 26- 27 sztuk).

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kokosanki Kokosanki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asionko · 6 lat temu
    Pyszne, szybkie, rodzinka zachwycona. Pokropiłam połowę gorzką czekoladą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 6 lat temu
    Beznadziejny przepis, kokosanki kompletnie nie chcą się formować a gdy już na sile się je zbije to się w piekarniku rozpadają. Masakra.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 6 lat temu
      Hmm a mnie się udały
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dawid · 6 lat temu
      Dokładniej ubij białko, powinno zadziałać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Meeg · 6 lat temu
      Dokładnie, niestety, tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 6 lat temu
    Wyszły świetne,dalam 90 g cukru i tak sa b.słodkie .Upieklam na karmelowy brąz i mają fajny smak prazonego kokosu są chrupkie a środek lekko miękki.Najpier formowalam łyżką a drugą blachę kulki ciut większe od rafaello....kulki lepsze...:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 lat temu
    REWELACJA!!! PRZEPIS DLA ZABIEGANYCH NA SZYBKO..DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM -MARTA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 7 lat temu
    Witam
    Czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego?
    pozdrawiam Viola
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Slawcio · 7 lat temu
    Są MEGA :D:D:D ale cukru można dać 50% I też będą super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna Plewa · 7 lat temu
    Właśnie zrobiłam z półtorej porcji, ale dodałam tylko 70 gram cukru trzcinowego i są świetne. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Ja dałam 250g wiórków, 3 białka i cukier trzcinowy. Wyszły super :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Milena · 7 lat temu
    Upiekłam dzisiaj, czemu moje nie wyszły chrupiące?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamisia · 8 lat temu
    DziśUpiekłam-SąGenialne,ObłędneWręcz ;-)
    BędąCzęstoUmnie"Gościć" ;-)
    DziękiZaSuperPrzepis :-)
    Pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 8 lat temu
    Dziś upiekłam z córeczką po raz drugi według tego przepisu. Bardzo nam smakują ale z połową porcji cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 8 lat temu
    Właśnie dziś upiekłam kokosanki z tego przepisu , są super. Ja dodaje więcej kokosu , według własnego uznania , żeby było geste. Czas pieczenia , zależy od wielkości formowanych kokosanek . Pychotka. :) Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilia · 8 lat temu
    Zeby uformowane kokosanki nie rozlewaly sie, a byly zwiezle, najlepiej wstawic na jakies 15min do lodowki mase( az wiorki napecznieja).
    PS ja rowniez dodalam 3 bialka:) PYCHA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    A mi z tego przepisu nie wychodza rozpływaja sie na cala blache i spalaja sie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      mm · 8 lat temu
      mi się kiedyś rozpłynęły jak piana z białek nie była całkiem sztywna :) a tak to zawsze są śliczne i pyszne, super przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata · 6 lat temu
      Warto dobrze ubić pianę,ja dalam szczyptę soli
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysiek · 8 lat temu
    Witam.
    Chciałem się podzielić z ludźmi, którzy nie jedż węglowodanów. Zrobiłem to bez cukru i jest mega. Zachowujemy proporcje jak w przepisie po prostu nie dodając cukru.
    Ja dodałem jeszcze szczypte proszku do pieczenia ale uważam że nic nie dał :)))
    Pozdrawiam Bezwęglowodanowców :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 9 lat temu
    Kokosanki wyszly pyszne. przepis łatwy i szybki.
    Ja skrócilam czas pieczenia do 10 minut, bo zdążyły się ladnie przyrumienić.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiasss · 9 lat temu
    Wczoraj wypróbowany przepis. Wyszły pycha! W imieniu koleżanki też dziękuję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elvi · 9 lat temu
    Ciastka wyszły przepyszne. Myślę, że nawet jak ktoś nie przepada za kokosem, to te ciastka mu posmakują. Zniknęły w jedno popołudnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karol · 9 lat temu
    Witam drogie Panie i Panowie :) Dzisiaj zrobiłem po raz pierwszy kokosanki z tego właśnie przepisu :) Wyszły przepyszne lecz płaskie... Formowałem je w kształcie kulek, starałem sie robić żeby były wyższe no ale nie wyszło.. Możecie coś poradzic? Robiłem składniki x2
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Wyszły przepyszne,przepis koniecznie do zapisania w Moim"przepiśniku".