Babka piaskowa

329 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=d8Dcl7Ca6Ug

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 miesięcy temu
     Szczerze? Pyszne! Zrobiłam wszystko według przepisu, dodałam jedynie aromat cytrynowy. Byłam sceptycznie nastawiona, ale udało się. Chyba najlepsze piaskowe jakie zrobiłam. Przepis zostaje ze mną. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emi · 7 miesięcy temu
    Niestety, mi nie wyszła. Jest twarda i zbita, w smaku ok, ale szału nie ma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 miesięcy temu
    Zakalec 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 8 miesięcy temu
    Zakalec… drugi w moim życiu… mimo to spróbowałam i w smaku za słodkie, mimo że dałam mniej cukru, nie polecam przepisu niestety. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elka · 8 miesięcy temu
    Wszystko super wyszło .Robiłam pierwszy raz Ucierałam wszystko w mikserze planetarnym.Piana z białek delitaknie i mąka to samo .Pierwszy raz babka bez proszku do pieczenia👍👍👍👍😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kara · 9 miesięcy temu
    Szału nie ma dupy nie urywa. Mi nie wyszła 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 9 miesięcy temu
    Zamiast skrobi ziemniacznej wziac skrobie kukurydziana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 9 miesięcy temu
    Pyszna , uwielbiam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EWA · 9 miesięcy temu
    Tłusta strasznie, nie smaczna.  Są dużo lepsze przepisy.  Szkoda czasu i składników. Wstyd to gościom podać. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 miesięcy temu
    Czy Masło i jajka powinny być w temp pokojowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 1 lat temu
    Moja pierwsza i zarazem najlepsza babka jaką upiekłam. Bez proszku jest drlikatna w smaku. Dodałam odrobinę aromatu waniliowego;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PaulinA · 1 lat temu
    :) pierwszy raz piekłam . Kiedy wystygnie spróbuję... Mam nadzieję, że pierwszy ale nie ostatni raz 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mart · 1 lat temu
    A weźcie. Zjebo@ech kazdy etap praktycznie 😂 ucieranie masla z cukrem lipa straszna bo miska nie taka bo sprzet nie tak cukier wyczowalny jak mak i, piana super tez nie byla 🤣 nie odwazylbym sie odwrocic miski 😂 finalne ciasto lychà przekladalem do formy bo takie dziwne bylo 😂 ogolnie dawalem 5% szansy ze nie bedzie zakalca. Walilo maslem jakbym krem robil 😂i co? Wyszlo bez zakalca, ciezkie poprawne ciasto 😂😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Przepis    super!  BABKA   przepyszna,wszystko  wyszło   idealnie!    
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 lat temu
    Wyszedł zakalec przepis nie dopracowany bo nie jestem jedyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Wszystko robione zgodnie z przepisem, nie wyciągnięte za wcześnie z piekarnika i wyszedł zakalec. Szkoda czasu i pieniędzy