Babka piaskowa
Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.
Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.
Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).
Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej*
- 150 g skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
- Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
- Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
- Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
- Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
- *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.
Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm) |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
- ← Poprzednie
- ...
- Następne →