Babka piaskowa

337 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=d8Dcl7Ca6Ug

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Ponieważ miałam pomocnika w postaci małej dziewczynki, dodałyśmy kilka kropli różowego barwnika spozywczego...no i oczywiście babka była hitem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    UWAGA UWAGA Ja totalne beztalencie kulinarne, upieklam ta babka. Niemożliwe stało się możliwe. Super szybko, super bezproblemowo. Jedyne co zrobilam, to robilam dokladnie to, co napisane. Dzieki wielkie. Nareszcie i ja bede gotować, bo mam zamiar wypróbować wiecej przepisów z tej strony. Naprawde wielkie dzieki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jenka · 10 lat temu
    Hura!hura!hura! Udało się - bez zakalca, delikatne i pyszne. Na samej dolnej grzałce, tylko ostatnie 10 min. góra/dół. Już wkrótce następna wersja cytrynowa :)
    Pozdrawiam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jenka · 10 lat temu
    A ja poproszę o sprecyzowanie co oznacza nagrzany piekarnik. Czy ciasto wkładać do piekarnika o temp. 160 stopni i piec, czy do niższej temp. i potem ustawić na 160. Biszkopt robiłam trzy razy zanim udało mi się znaleźć właściwą dla niego temperaturę i czas - teraz wychodzi idealnie. Dodam, że korzystam z piekarnika BEZ termoobiegu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Piekarnik powinien osiągnąć temperaturę 160st. i wtedy dopiero wkładasz ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie trzeba go dawać ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 11 lat temu
    Cześć. :)
    Babeczka jest wyśmienita!!! Moja córka ją zrobiła i wyszła jej celująco
    Pozdrawiam Kryśka :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marlena · 11 lat temu
    nie wyrosla ,po bokach wyrosla a w srodku surowa.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Marleno, z tego co piszesz to babka została za szybko wyciągnięta z piekarnika. Należało piec do suchego patyczka. Ciasto zawsze szybciej się przypieka po bokach, a wyznacznikiem tego, czy jest upieczone jest sprawdzenie ciasta właśnie w środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 11 lat temu
    Rewelacja :) To moja pierwsza babka w życiu i obawiałam się, że nie wyjdzie ale zrobiłam aż 3 (duża rodzina ;)) i każda wyszła idealnie. Dodałam jeszcze rodzynki i zrobiłam ją dwukolorową dodając do części kakao a i tak wyszła duża i kruchutka. GORĄCO POLECAM TEN PRZEPIS! Smacznych Świąt :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    bardzo pyszna babka polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 11 lat temu
    witam!warto zrobić.pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    angelika · 11 lat temu
    Czy można upiec ją w podstawowej formie do babki z kominem? :-|
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Babka wyszła idealna, a robiłam ją (tzn. piaskową) pierwszy raz, bo jestem początkującą kucharką :) Na pewno będę wracać do tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atlanta · 11 lat temu
    Babka wyszła pyszna. Na drugi dzień była jeszcze lepsza. Dziękuję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zosia21 · 11 lat temu
    Ja mieszalam dlugo mikserem, składniki były prosto z lodowki, a babka wyrosła pieknie i nie opadła. Mysle, że to taki mit, że składniki musza być w pokojowej temperaturze itp Po prostu wyjdzie albo nie. Co do babki to ja jeszcze podzieliłam ciasto na dwie częsci. Do jednej dodałam kakako, a do drugiej aromat cytrynowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 11 lat temu
    Babka wyrosła mi pięknie, niestety opadła po kilku minutach stania w piekarniku w trakcie studzenia. Dodam, ze nie otworzyłam piekarnika, więc nie było dużej różnicy temperatur. Tylko go wyłączyłam. Jaki mógł być powód?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Jagodo, a czy składniki miały temperaturę pokojową? Poza tym bardzo ważne jest, aby za długo ciasta nie mieszać (lub miksować), bo dostanie się do ciasta za dużo powietrza przez co wysoko wyrasta, a po upieczeniu opada.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 11 lat temu
    czy zamiast maki ziemniaczanej mozna dodac budyń śmietankowy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Edyto, jeden budyń nie wystarczy. Waży on bowiem ok. 37g. Chyba, że chcesz część mąki ziemniaczanej zastąpić budyniem, to tak, tylko takim bez cukru (chyba, że zredukujesz ilość cukru w przepisie).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 11 lat temu
    Zrobilam wlasne ta babke. Pieklam 1,5 godz i tez wyszla mokra w srodku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Witam serdecznie! Bardzo chcialabym wykorzystac ten przepis ale w formie na muffiny. Czy babka nie straci na swojej piaskowosci ? I ile czasu trzeba by było piec ?
    Dziękuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzga · 11 lat temu
    [quote]a dlaczego mi babka nie wyrosła i jest mokra[/quote]
    Waruum ? przepis jest dobry i pyszny , widocznie ty zle zrobiłes .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANGEL · 11 lat temu
    a dlaczego mi babka nie wyrosła i jest mokra