
Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku słodką nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana jest pyszną, chrupiącą, czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.
Składniki na płaską blachę z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 30x 40cm):
Ciasto ucierane:
- 350 g mąki pszennej
 - 75 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 300 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
 - 200 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 300 g masy marcepanowej, temperatura pokojowa
 - 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - szczypta soli
 
Kruszonka:
- 80 g czekolady gorzkiej
 - 200 g masła (lub margaryny)
 - 225 g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki kakao
 - 150 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - 100 g płatków owsianych
 
Dodatkowo:
- ok. 1 ½ kg jabłek (ok. 10 niedużych jabłek)
 - trochę soku z cytryny
 
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę z piekarnika* wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
 - Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać roztopioną, ciepłą czekoladę z masłem i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. (Kruszonka jest miękka, ale gdy ostygnie zgęstnieje).
 

- Przygotować jabłka: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę głęboko ponacinać na cienkie paseczki. (Można też całkowicie pokroić je na plasterki). Następnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
 

- Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i startą masę marcepanową przełożyć do misy miksera i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu.
 

Po lewej stronie: utarte masło z cukrami i masą marcepanową. Po prawej: masa po dodaniu jajek.

- Następnie zmniejszyć obroty na niskie i dodawać stopniowo mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia składników.
 - Ciasto wyłożyć na blasze i delikatnie wyrównać powierzchnię.
 

- Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut**, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra-dół (lub termoobieg 150°C).
 
Uwagi:
* Te największe blachy różnią się czasami trochę wielkością, w zależności od piekarnika. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe.
** Ciasto powinno być mocno przyrumienione, ponieważ najtrudniej dopieka się pod jabłkami, zwłaszcza na środku blachy. Może pozostać lekko wilgotne od owoców, ale nie powinno być surowe.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Unsere gute Heimatküche".
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 24  | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | wysoki | 
 
 