Ciasto jabłkowo- marcepanowe

16 Komentarzy
Ciasto jabłkowo- marcepanowe

Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku słodką nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana jest pyszną, chrupiącą, czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.

Składniki na płaską blachę z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 30x 40cm):

Ciasto ucierane:

  • 350 g mąki pszennej
  • 75 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 g masy marcepanowej, temperatura pokojowa
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła (lub margaryny)
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g płatków owsianych

Dodatkowo:

  • ok. 1 ½ kg jabłek (ok. 10 niedużych jabłek)
  • trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika* wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać roztopioną, ciepłą czekoladę z masłem i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. (Kruszonka jest miękka, ale gdy ostygnie zgęstnieje).

2

  1. Przygotować jabłka: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę głęboko ponacinać na cienkie paseczki. (Można też całkowicie pokroić je na plasterki). Następnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

3

  1. Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i startą masę marcepanową przełożyć do misy miksera i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu.

4

Po lewej stronie: utarte masło z cukrami i masą marcepanową. Po prawej: masa po dodaniu jajek.

5

  1. Następnie zmniejszyć obroty na niskie i dodawać stopniowo mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia składników.
  2. Ciasto wyłożyć na blasze i delikatnie wyrównać powierzchnię.

6

  1. Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut**, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra-dół (lub termoobieg 150°C).

Uwagi:

* Te największe blachy różnią się czasami trochę wielkością, w zależności od piekarnika. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe.

** Ciasto powinno być mocno przyrumienione, ponieważ najtrudniej dopieka się pod jabłkami, zwłaszcza na środku blachy. Może pozostać lekko wilgotne od owoców, ale nie powinno być surowe.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Unsere gute Heimatküche".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto jabłkowo- marcepanowe Ciasto jabłkowo- marcepanowe Ciasto jabłkowo- marcepanowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Super jak zawsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Inka · 5 lat temu
    Pani Joasiu, dziś upiekłam :) Ciasto po prostu doskonale. Kolejny znakomity przepis na Domowe Wypieki. Dziękuję! Inka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 9 lat temu
    Ciasto przepysze.Trzeba uważać,żeby za długo nie trzymać w piekarniku.W smaku jest rewelacyjne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Edyto[/b] masa marcepanowa. Można nią obłożyć tort lub zrobić z niej dekoracje. "Słodycz" masz na myśli marcepan w czekoladzie? To taki się nie nadaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 10 lat temu
    Witam. Proszę mi powiedzieć o jaką formę masy marcepanowej chodzi czy to ma być taka jaką się używa do np. dekoracji tortów czy może taki zwykly slodycz marcepan?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Izabelo[/b] masz rację. W przepisie nie ma migdałów. Nie wiem o czym myślałam pisząc wstęp. Może o płatkach migdałowych zamioast owsianych?? Zaraz to poprawię, a składniki i przepis są jak najbardziej poprawne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 10 lat temu
    Mam pytanko odnośnie kruszonki. W opisie ciasta napisała Pani, że jest czekoladowo-migdałowa, jednak przy wykazie składników i wykonaniu nic nie ma o migdałach. Czy tak ma być, czy czegoś brakuje?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    blueberry112 · 11 lat temu
    Genialny przepis brzmi pysznie!!! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Ciasto przepyszne !!
    Nie wiem tylko czemu kruszonka wpadla do srodka a ciasto typlynelo ale i tak polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 11 lat temu
    Witam.
    Dzisiaj upiekłam to ciasto i muszę stwierdzić ze jest PRZEPYSZNE :lol: Kruszonka chrupiąca i pachnąca czekoladą, wilgotne wnętrze pysznego upieczonego jabłuszka a na spodzie mięciutkie ciasto z delikatną nuta marcepanu. Mhh.... pycha !Polecam wypróbować przepis - jest łatwy do zrobienia. Nawet totalnemu laikowi na pewno sie uda - jak i mnie :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 12 lat temu
    Zrobiłam jest wyśmienite :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nikola · 12 lat temu
    eeee ja mam drosze ciasta od tych naprzykład cycki murzynki :D hehe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudynas · 12 lat temu
    zrobiam ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i przepyszne !!!
    wszyscy byli zachwyceni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 13 lat temu
    Fantastycznie wyglada, uwielbiam ciasta z jablkami i caly czas szukam nowych przepisow na jableczniki. Ten napewno zrobie juz wkrotce, wydaje mi sie ze jest latwy i szybki do zrobienia a mimo to niebanalny dzieki tej kruszonce. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Małgosiu[/b] nad drukowaniem pomyślę ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 13 lat temu
    wygląda wyśmienicie więc wędruje na jutrzejszą listę zadań;-}
    P.S. Czy jest jakakolwiek możliwość wydruków "oszczędnościowych"(print frendly)? było by superancko
    pozdrawiam Małgosia;-}