Ciasto jabłkowo- marcepanowe


Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku słodką nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana jest pyszną, chrupiącą, czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.
Składniki na płaską blachę z piekarnika (wymiar wewnętrzny ok. 30x 40cm):
Ciasto ucierane:
- 350 g mąki pszennej
- 75 g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 g masy marcepanowej, temperatura pokojowa
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- szczypta soli
Kruszonka:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła (lub margaryny)
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g płatków owsianych
Dodatkowo:
- ok. 1 ½ kg jabłek (ok. 10 niedużych jabłek)
- trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę z piekarnika* wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
- Przygotować kruszonkę: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać roztopioną, ciepłą czekoladę z masłem i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. (Kruszonka jest miękka, ale gdy ostygnie zgęstnieje).
- Przygotować jabłka: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę głęboko ponacinać na cienkie paseczki. (Można też całkowicie pokroić je na plasterki). Następnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Masło, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i startą masę marcepanową przełożyć do misy miksera i ucierać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu.
Po lewej stronie: utarte masło z cukrami i masą marcepanową. Po prawej: masa po dodaniu jajek.
- Następnie zmniejszyć obroty na niskie i dodawać stopniowo mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć na blasze i delikatnie wyrównać powierzchnię.
- Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut**, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra-dół (lub termoobieg 150°C).
Uwagi:
* Te największe blachy różnią się czasami trochę wielkością, w zależności od piekarnika. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe.
** Ciasto powinno być mocno przyrumienione, ponieważ najtrudniej dopieka się pod jabłkami, zwłaszcza na środku blachy. Może pozostać lekko wilgotne od owoców, ale nie powinno być surowe.
Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Unsere gute Heimatküche".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


