Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.
1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. (Jak na zdjęciu. Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.
Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut (u mnie 60 minut) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
Piekłam 60min. z termoobiegiem. Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.
Przepis pochodzi z magazynu: „Unsere gute Heimatküche”.
[b]Edyto[/b] masa marcepanowa. Można nią obłożyć tort lub zrobić z niej dekoracje. "Słodycz" masz na myśli marcepan w czekoladzie? To taki się nie nadaje.
Witam. Proszę mi powiedzieć o jaką formę masy marcepanowej chodzi czy to ma być taka jaką się używa do np. dekoracji tortów czy może taki zwykly slodycz marcepan?
[b]Izabelo[/b] masz rację. W przepisie nie ma migdałów. Nie wiem o czym myślałam pisząc wstęp. Może o płatkach migdałowych zamioast owsianych?? Zaraz to poprawię, a składniki i przepis są jak najbardziej poprawne :-)
Mam pytanko odnośnie kruszonki. W opisie ciasta napisała Pani, że jest czekoladowo-migdałowa, jednak przy wykazie składników i wykonaniu nic nie ma o migdałach. Czy tak ma być, czy czegoś brakuje?
Pozdrawiam
Witam.
Dzisiaj upiekłam to ciasto i muszę stwierdzić ze jest PRZEPYSZNE :lol: Kruszonka chrupiąca i pachnąca czekoladą, wilgotne wnętrze pysznego upieczonego jabłuszka a na spodzie mięciutkie ciasto z delikatną nuta marcepanu. Mhh.... pycha !Polecam wypróbować przepis - jest łatwy do zrobienia. Nawet totalnemu laikowi na pewno sie uda - jak i mnie :P
Fantastycznie wyglada, uwielbiam ciasta z jablkami i caly czas szukam nowych przepisow na jableczniki. Ten napewno zrobie juz wkrotce, wydaje mi sie ze jest latwy i szybki do zrobienia a mimo to niebanalny dzieki tej kruszonce. Pozdrawiam.
wygląda wyśmienicie więc wędruje na jutrzejszą listę zadań;-}
P.S. Czy jest jakakolwiek możliwość wydruków "oszczędnościowych"(print frendly)? było by superancko
pozdrawiam Małgosia;-}