Babka piaskowa

338 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=d8Dcl7Ca6Ug

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ernest · 5 lat temu
    Rewelacja. Zrobiona wg przepisu. Zamiast miksera skorzystałem z Thermomix.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 5 lat temu
    Wyszło do d...,robiłam wszystko jak podano i ...zakalec, dodałam nawet trochęproszku ale nie pomogło, nie wiem dlaczego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 5 lat temu
    Ale jestem zła. Wyszła taka słodka, że aż żałuję, że nie dałam połowy cukru choć tak podejrzewałam, że ta ilość cukru jest za duża. Teraz nawet polewa żadna nie chodzi w grę:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis. Babka wyszła bardzo dobrze. Babkę piekłam na samej skrobi oraz na maśle bez laktozy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilidz · 5 lat temu
    Wreszcie przepis na babkę piaskową, która jest piaskowa;-) Dziękuję;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 5 lat temu
    Osobiście dzisiaj piekłam od niepamiętnych czasów cokolwiek . Padło na powyższa babkę ,pomieszałem kolejności czynności . Zamiast ogrzać masło dałam prosto z lodówki. Żółtka po mące i tak w ogóle kolejność była dość przypadkowa . Babka wyszła super i w dodadatku pyszna . Wszystkim smakowała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 5 lat temu
    Mój ulubiony przepis! ❤️Piekłam kilka razy , za każdym razem pyszne! Ważne jest żeby babki nie piec za krótko, to jest ciężkie ciasto i musi się długo piec. I temperatura nie może być wysoka, lepiej dłużej piec na mniejszej temperaturze niż na wysokiej za krótko- wtedy wychodzi zakalec. Dlatego nie podpisuje się do komentarzy poniżej , ciasto zawsze wychodzi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Najlepsza babka jaką jadłam, zrobiłam wersji czarno-białej "babka zebra"- przepyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Endzi · 5 lat temu
    Szkoda zmarnowanych składników, pierwszy raz wyszedł mi zakalec w babce, a korzystałam wcześniej z wielu innych przepisów...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martabur21 · 5 lat temu
    U mnie wyszla super. A wszystkie ciasta mi zakalce wychodza, wiev aaz trudno bylo mi uwierzyc ze sie udala. Ale jest pyszna. Nastepnym razem zmniejsze jednakmilosc cukru bo za słodka i cukru pudru juz nie potrzeba. A do masy dodalam wiorki czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Niestety babka nie wyszła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 5 lat temu
    Taka wyszła po tych modyfikacjach (komentarz poniżej ;-) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Damian · 5 lat temu
    Zamiast 250g masła dałem 200g masła i 50g oleju, a do kilku łyżek ciasta na końcu dodałem kakao, żeby mieć dwa kolory. Wyszła doskonała. Robiłem w robocie Kenwood, takim jak na wideo na YouTube.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    Pycha. (ok) :o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 5 lat temu
    Wkurzona jestem bo robiłam wszystko tak jak w przepisie i mimo tego że babka urosła to wyszedł zakalec...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarna · 5 lat temu
    Przepis super, babka wychodzi pyszna i wysoka i to bez proszku do pieczenia :)
    Ja dodadalm trochę skórki cytryny i sok z połówki cytryny, nie wpłynęło to na jakość ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 5 lat temu
    Robiłem babkę pierwszy raz zgodnie z przepisem. Tylko na początku przesiałem dwa razy mąkę i skrobie ziemniaczaną. Babka wyszła przepięknie i smakowita. Zaden zakalec mi nie wyszedł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis :) babka za każdym razem wychodzi przepyszna! Mąż ciągle mnie o nią męczy. Robię ją dokładnie wg przepisu, jedynie dodaję mniej cukru, i nigdy nie wyszedł mi zakalec. Myślę, że to jest kwestia wyczucia piekarnika, a nie samego przepisu. To samo miałam z innymi ciastami, aż w końcu doszłam do wprawy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Bardzo udana babka. Mimo wszystko ja dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia i ładnie urosła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miro · 5 lat temu
    Wyszedł zakalec ...