Babka piaskowa

332 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=d8Dcl7Ca6Ug

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miłosz · 12 lat temu
    Chyba jednak niewielka ilość proszku do pieczenia się przyda, bo bardzo słabo wyrasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Właśnie upiekłam. W smaku przepyszna więc jeszcze nie raz upiekę. Niestety trochę mi opadła i zrobił się lekki zakalec. Może powinnam wydłużyć czas pieczenia albo dodać proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu, piecz do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ją w lekko uchylonym piekarniku, aby przestygła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 12 lat temu
    Nie byłabym sobą gdybym trzymała się przepisu i od razu musiałam zmodyfikować;)
    Proporcje 130g ziemniaczanej, 100g pszennej i 2 opakowania budyniu malinowego;) czyli brakujące 70g ;) Wyszła rewelka :D Polecam, a autorce dziękuję za wspaniałą bazę wyjściową... wreszcie znalazłam na prawdziwie piaskową babkę :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teri · 12 lat temu
    Właśnie upiekłam swoją i jest już przestudzona, muszę napisać ,że dodałam otartą skórkę cytryny i wyciśnięty sok.Zapach czuję do teraz.Jest piękna i smaczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 12 lat temu
    waśnie upiekam, ale dodalam troszkę mniej cukru i 2 lyżeczki proszku i pieklam 10 min. duzej. Wyrosa pięknie, ale nie wiem czy mam jakiegoś fiola, bo czuję mąkę wiecie może dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 12 lat temu
    Moja pierwsza babka :P
    Bałem się, że wyjdzie zakalec (mam doświadczenie w tej opcji) i dodałem pół łyżeczki proszku do pieczenia. Babkę wypiekłem zgodnie z oryginalnym przepisem (pół na pół mąka i skrobia).
    Wyrosła pięknie, w smaku bomba!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Robiłam ten przepis 3 razy, za trzecim mi wyszedł, bo w zasadzie zrobiłam po swojemu:) Radziłabym dodać proszek do pieczenia tak z dwie duże łyżki i trochę mniej niż podono margaryny i powinno wyjść
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 12 lat temu
    Witam. Mam pytanie: czy nie dodaje sie do tej smakowicie wygladajacej babki piaskowej żadnego środka spulchniającego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Mniam....jak tylko Wiki sie obudzi lece po produkty,uwielbiam takie ciasta a mojej corci z pewnascia tez posmakuje zwlaszcza ze ma dopiero dwa zabki;-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Nie jestem wielką fanką babek piaskowych - kiedyś się taką prawie udusiłam ;) Twoja jednak wygląda bardzo apetycznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Droczilka · 12 lat temu
    Klasyczna, poczciwa babka piaskowa! Ciagle gonimy za nowinkami, a czasem dobrze jest sięgnąc do starych, sprawdzonych babcinych przepisów. Narobilas mi smaku na ciasto piaskowe. :)