Babka piaskowa

337 Komentarzy
Babka piaskowa

Przepis na klasyczną babkę piaskową, prostą, nieskomplikowaną, lekką i puszystą. Cała tajemnica jej sypkości polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym babka jest bardziej piaskowa i sypka. Poniższy przepis traktuję jako bazę. Wychodzi z niego naprawdę smaczna babka. Jeśli ktoś stwierdzi, że babka jest za mało sucha i sypka to wystarczy tylko zwiększyć ilość skrobi ziemniaczanej, zmniejszając jednocześnie o tyle samo ilość mąki pszennej.

Najbardziej sypką babkę otrzymamy, gdy całą mąkę pszenną zastąpimy skrobią (a więc użyjemy 300 g skrobi ziemniaczanej). Będzie to wtedy babka piaskowa w wersji bezglutenowej. Pamiętajmy tylko, aby formę posypać również skrobią ziemniaczaną lub inną mąką bezglutenową.

Babka stanowi doskonałą parę z filiżanką kawy, czy herbaty. Można jeść ją samą, chociaż lepiej mieć coś do popicia ;).

Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

https://www.youtube.com/watch?v=d8Dcl7Ca6Ug

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej*
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszać mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 minutę.
  4. Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  5. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25 cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół.
  8. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

  • Babka pieczona jest bez proszku do pieczenia. Pomimo to ładnie wyrasta. Ważne jest, aby masło z cukrem i żółtkami były dobrze ubite, a ubita piana z białek była sztywna.
  • *W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę pszenną i użyć łącznie 300 g skrobi ziemniaczanej.

Na podstawie przepisu ze strony: www.backrezepte-bb.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12 (forma o dł. 25cm) lub ok. 17 (forma o dł. 30cm)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka piaskowa Babka piaskowa Babka piaskowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 7 lat temu
    Przepis pracochłonny a ciasto wyszło zakalcowate. Nie zrobię drugi raz. Nic specjalnego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ss · 7 lat temu
    Ja tam mistrzem pieczenia nie jestem a wyrosła mi piękna babka tylko w okrągłej foremne! Pycha!
    Ps. Dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 8 lat temu
    Nie polecam zakalec szkoda czasu i pieniędzy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Babka wyszla piekna jak na zdjeciu :). Dalam 200g skrobii, 100g maki pszennej, lyzezke proszku do pieczenia, skorke z cytryny, sok z cytryny i w smaku rewelacja!!! Polecam ten przepis!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Witam babkę piaskową właśnie zrobiłam na Wielkanoc 2017 i wyszła znakomicie i przepyszne, trochę się wystraszyłam po komentarzach że czasem wychodzi zakalec. Wzięłam parę poprawek i dodałam 1 łyżeczkę niepełną proszku do pieczenia i piekłam w 150 stopniach na termoobiegu bo dolna grzałka mało kiedy działa, a po 50min na170stopni na10-15min.. Jest to bardzo fajny przepis na naprawdę piaskową babe, wyszła nawet w takiej formie i pięknie wyrosła. Moja rada to cierpliwości podczas pieczenia i znajomości swojego piekarnika. U jednych 10 min krócej u innych 10 min dłużej. Szklanka mleka lub herbaty i kawałek babki, PYCHA. Ja osobiście wolę bez czekolady, więc odrazu upiekłam 2 sztuki i oblałam mleczną czekoladą skorupki z Big Kinder niespodzianek, ale pół babki jednej zostawiłam bez polewy. Gorąco polecam wszystkim. Agnieszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 8 lat temu
    Piekłam pare godzin temu. Zakalec, babka siadła. Pp ostygnięciu spróbowałam,zwykły biszkopt a nke pyszna babka piaskowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DARIA · 8 lat temu
    Wyszła dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdq · 8 lat temu
    Piekłam wczoraj i wyszła idealnie,tylko zrobiłam w formie małych babeczek ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 8 lat temu
    na prawdę nie polecam ,drugi raz próbowałam z przekory -zakalec,szkoda pieniędzy i czasu:(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      JACEK · 7 lat temu
      Szanowne Panie ,którym wyszedł nieszczęsny ZAKALEC ,proponuję dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia,jestem na 90% ,pewny że ciasto się uda.!Chociaż znam STAROPOLSKIE PRZYSŁOWIE;DOBREJ GOSPODYNI W JEJ RĘCE KAŻDE CIASTO UROŚNIE"!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Piotr · 6 lat temu
      No coż ... bez talentu ani rusz ;p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DAGA · 8 lat temu
    Dwa podejścia i dwa zakalce:::)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    A ja robiłam i wyszła przepyszna. dodałam jednak te pół łyżeczki proszku do pieczenia, aromat cytrynowy i szczypte kurkumy dla koloru. mąż sobie zażyczył na święta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betty · 8 lat temu
    babka super, ale wg mnie i tak co trzecia lub czarta to zakalec;) taka uroda ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 8 lat temu
    Przepis super! Wyszła idealnie :) kolejny przepis trafia do
    przepisnika :):) dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 8 lat temu
    czesc Asiu,
    po raz pierwszy pieklam babke piaskowa, przez przypadek trafilam na Twoj przepis. Wyszla genialnie, jest rewelacyjna a nie jestem najlepsza piekarka i kucharka. Na swieta napewno ja upieke jeszcze raz.
    Pozdrawiam Ala
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iskierka · 8 lat temu
    Przepis rewelacja. Piekłam ciasto po raz pierwszy od dłuższego czasu. Wczesniej niemal zawsze mialam zakalec. A teraz wyszło rewelacyjnie. I co najwazniejsze smakowało wszystkim domownikom.
    Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria Magdalena · 8 lat temu
    Witam,
    kiedyś piekłam babkę i raz mi wyszła pyszna a następnym razem 2xzakalec więc przestałam piec.Jednak po kilku latach naszła mnie ochota na taką babeczkę do kawy...zrobiłam według przepisu wyszła rewelacyjna,pyszna i bez zakalca (jak to czytam w komentarzach).Jedyne co trochę warto zmienić według mnie to mniej mąki ziemniaczanej a w zamian więcej pszennej.
    Super przepis..łatwy i tani.Dziękuję☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    Witam, nie zauważyłam negatywnych komentarzy dotyczących tego przepisu i zrobiłam to ciasto. Natomiast dodałam do tego wykonania 1,5 łyż proszku do pieczenia, mimo piany z białka. Ot tak.... I musze powiedzieć, że lepszego ciasta piaskowego nie jedliśmy i PIERWSZY RAZ W ZYCIU WYSZŁO MI TO CIASTO !!! Dziękuję bardzo za przepis !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kucharka · 8 lat temu
    Okropny zakalec = kosz. Po godzinnym pieczeniu z ciasta zaczęła wylewać się masa. Cała robota na marne, szkoda pieniędzy na składniki. Nie polecam!!!!! :o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grace · 8 lat temu
    Babka wychodzi, ale proponuję dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nieco mniej cukru (150g wystarczy) i piec przez 25 min w temp 150 stopni, a następnie 35 min w temp 160 stopni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 8 lat temu
    Wszystko robione wedlug przepisu, a jednak wyszedl zakalec, szkoda ze nie przeczytalam wczesniej komentarzy, uwielbiam robic wypieki, natomiast dzieki tej babce mam juz dwa zakalce na swoim koncie:/