Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Przetestowałam wiele przepisów, aż udało mi się w końcu uzyskać sernik idealny. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w ich towarzystwie jak np. świeże owoce, sos owocowy, czy czekolada będzie smakował wybornie.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Spód:
165g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
70g masła
Masa serowa:
1400g serka kremowego typu Philadelphia
250g cukru
70g mąki pszennej
5 jajek
200g gęstej, kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić, aby trochę ostygło. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.
Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, aby sernik pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno być na środku ścięte. Jeśli nie jest, piec dłużej).
Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.
Uwagi:
Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.
Nie testowałam, ale wydaje mi się, że dobry byłby serek śmietankowy naturalny Piątnicy "Twój smak", albo "Mój ulubiony" Wieluń, albo serek śmietankowy naturalny "Łaciaty". Ja piekę na niemieckich produktach i zamiast serka Philadalphia używam najczęściej z Lidla firmy Milbona serka Goldessa. Nie wiem niestety, czy dostępny w PL. Samego mascarpone bym nie używała, bo jest za mdły, chyba, że w połączeniu z dobrym twarogiem z wiaderka. Tak jak pisałam w uwagach piekłam też na twarogu z wiaderka, ale smak już się różnił od sernika na serkach kremowych.
Sernik robię z PRESIDENT Twaróg Sernikowy (wiaderko) 1 kg górę ciasta smaruję masą kajmakOdwiedzając rodzinę w niedzielne popołudnie zabieram sernik który znika w 10 minut, każdy chce kawałek więcej aż nic nie zostaje. Wszyscy bardzo lubią to ciasto. Podejrzewam iż z serkami Philadelphia smakuje jeszcze lepiej ale koszt jest bardzo duży. Ale spokojnie zastąpić można tym co napisałam i smakuje rewelacyjnie. Dziękuje za ten mega przepis
Czy ktoś próbował upiec ten sernik na serku z Wielunia? Albo ma jakiś inny, sprawdzony zamiennik? Kurcze, kusi mnie ten sernik, ale Philadelphia w takiej ilości to będzie koło 80 zł :/
Różnica między termoobiegiem, a grzałką góra dół to ok. 20°C. O tyle trzeba mniej więcej zmniejszyć piekąc na termoobiegu. Trzeba obserwować. Masa serowa musi być ścięta na środku.
Robiłam w tamtym roku na sylwestra i zniknął ze stołu jako pierwszy po 5 minutach imprezy 🙈 dlatego i w tym roku do niego wracam tym razem już na święta 🥰 jest obłędny!
Po raz pierwszy piekłam sernik w kąpieli wodnej, przepis Pani jest niezawodny, wyszedł wyśmienity, lecz prosiłabym o jakieś wskazówki dotyczące spodu, gdyż powinien być chrupiący, a wyszedł mokry. Dziękuję
Mnie wyszedł taki grudkowaty, mieszałam do połączenia składników, nie jest idealnie gładki, robiłam na serku z Wielunia, dokładnie wg. przepisu, czy powinnam dłużej miksować?
Najlepiej miksować krótko ale tak, aby składniki się połączyły i była gładka masa. Jeśli nie jest, to trzeba dłużej zmiksować. Możesz też spróbować z innym serem.
Pierwszy raz robiłem sernik nowojorski. Oczywiście z serków Philadelphia. Obłęd. To czysty obłęd! Zdecydowanie nigdy nie miałem w ustach lepszego sernika! Serki niestety kosztowały swoje, ale cena jest warta efektu końcowego. Dodałem dodatkowo sok z jednej cytryny i otartą skórkę z niej oraz rodzynki. Piekłem jak podano w przepisie. No i na wierzch polewa ze śmietany i cukru pudru oraz parę borówek amerykańskich. Całą noc leżakował w lodówce żeby nabrał odpowiedniej konsystencji. Zróbcie to koniecznie! ❤️PS. Średnio się kroi jak widać na zdjęciu ale to przez rodzynki :)
Chciałbym o coś zapytać.... Dlaczego te rodzyny?! Nie rozumiem, dlaczego wydaje się tyle kasy na Philadelphie, żeby później dowalić te rodzyny i zamienić to w zwykły sernik z odpustu... Nie rozumiem, dlatego pytam, naprawdę jestem tego ciekaw
A co komu przeszkadzają rodzynki. Jeden lubi, ktoś uwielbia, inny nienawidzi. I co z tego??? Jesteśmy różni i to jest ok! A przepis to nie jakaś święta księga, żeby go nie móc zmodyfikować.
Trzymałam się czasu pieczenia i niestety sernik nie był biały z wierzchu...widocznie piecyk zbyt mocno dopiekał...kiedy zauważyłam, że zrobił się brązowawy przykryłam go folią aluminiową.