Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

49 Komentarzy

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem. (Znane pod nazwą Chocolate Lava Cake)
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.

Składniki:

  • 170g czekolady (dałam gorzką)
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru*
  • 90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17minut w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10 minut, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
  6. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 17 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Doroto[/b] spróbuj raz trzymać się przepisu, a dopiero jak Ci wyjdą możesz kombinować i modyfikować. Ania (w komentarzu 15) też piekła w formie na muffinki i piekła 9min. Ja też już piekłam w formie na muffinki (dla testu). Nie dawałam papilotek tylko formę wysmarowałam tłuszczem i piekłam 11min. Wyszło mi 16 babeczek. Czas zależy od piekarnika. Wygląda na to, że w Twoim piekarniku muszę być pieczone krócej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    zrobilam dzis i nie wyszly :/ dalam mleczna czekolade - nie dawalam cukru, nie dodalam tez zadnych dodatkow, pieklam w blaszcze do mufinek wylozona papierowymi foremkami do mufinek, po 10 min babeczki nie mialy juz plynnego srodka, mimo to z wierzchu wydawaly sie nie dopieczone, co zrobilam zle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewuś · 10 lat temu
    Super przepis, babeczki wyszły za pierwszym razem, goście bardzo zachwyceni i zdziwieni, że tak szybko i łatwo można "wyczarować" takie cuda.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Babeczkowa fanka · 10 lat temu
    Pyszne!!! Robiłam babeczki pierwszy raz. Wszystko jest idealne. Tylko diwi mnie ze wyszło mi ich 16 :O . Pozdrawiam i polecam :) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniu[/b] może być również mleczna. Osobiście jestem zwolennikiem gorzkiej czekolady, a ilość cukru to też kwestia gustu 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monia · 10 lat temu
    Mam pytanie - jak dodam zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę mleczną to będzie bardzo słodkie? Ja bardzo nie lubię gorzkiej, dlatego chciałam zapytać czy zmieni to coś w smaku :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Meggi[/b] foremki na babeczki są zdecydowanie za małe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    meggi · 10 lat temu
    Witam! Jak myślicie mogę zrobić te babeczki w zwykłych formach do pieczenia babeczek czy nie wyjdą ?? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    babeczki wyszly pyszne! Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 11 lat temu
    Wyszły przepyszne :) wszystkim smakowały świetny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Babeczki są fantastyczne;cudownie czekoladowe;piekłam w foremce do muffinek na 12 sztuk, w moim piekarniku to 9 min.do masy dodałam owoc granatu...rewelacja;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LLL · 11 lat temu
    Babeczki były pyszne!! Niestety nie miały płynnego środka. :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jolanta · 12 lat temu
    Babeczki piekłam pierwszy raz i od razu się udały :) są przepyszne,z tej porcji piekłam tylko 2 sztuki w zwykłych bulionówkach żaroodpornych(nie miałam nic lepszego pod ręką ,a słodkiego się chciało:):)lecz nie dałam rady zjeść całej porcji :( dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 12 lat temu
    Wlaśnie wypróbowalam przepis, bo wyglądal bardzo smakowicie. Ostatnio robilam zwykle mufinki i byly pyszne. Do twoich mufinek dalabym mniej cukru, sa stanowczo za slodkie. Poza tym zaczelam od 17 minut, byly calkiem ścięte, potem stopniowo skracalam czas pieczenia, sprawdzając po jednej mufince. Doszlam do 8 minut a one juz ściete! Może mam za male foremki, dlatego tak wychodzi (użylam gumowych foremek). No i nie wyszly tak ciemne jak tobie na zdjeciu, a dalam gorzka czekolade. Coś mnie nie lubia te mufinki...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    zupełnie nie wyszły, nie miały płynnego środka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Julito[/b] piekłam raz w formie na muffinki. Napełniałam ciastem tak, aby pozostał ok. 1cm od góry. Wyszło mi 16 babeczek. Piekłam 11min. w temp. 180 stopni. Musisz wysmarować wgłębienia w formie margaryną lub masłem. Problem jest taki, że babeczki ładnie wychodzą z formy, tylko jak przechylisz formę to wszystkie chcą wypaść. Myślę, że może sposobem na to byłoby położenie deski na formie z upieczonymi babeczkami, odwrócenie całość do góry nogami i gdy babeczki będą na desce, przekładać je dopiero na talerze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 12 lat temu
    Mam jedno pytanie .... Czy trzeba piec te muffinki w ramekinach ? Bo takich nie posiadam a na szybko potrzebuję pysznego wykwintnego deseru .... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Saro[/b] wodę? nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sara · 12 lat temu
    a wode sie dodaje czy nie..i jak sie dodaje to ile ? prosze o szybka odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    A moje zupelnie nie wyszly. Pieknie rosly, a po wyciagnieciu oklaply i koniec. jedna wielka guma. Próbowalam 2 razy raz 10min drugi raz 17 i za kazdym razem to samo;/