Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem
Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem. (Znane pod nazwą Chocolate Lava Cake)
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.
Składniki:
- 170g czekolady (dałam gorzką)
- 170g masła
- 6 jajek
- 160g cukru*
- 90g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
- Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17minut w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10 minut, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
- Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.
Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 17 min. | |
Liczba sztuk: |
ok. 8 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |