Czy można masę przygotować około 2 godziny wcześniej przed pieczeniem, a upiec dopiero jak przyjdą goście?
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyNiestety, ale ciasto nie powinno czekać.
Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem. (Znane pod nazwą Chocolate Lava Cake)
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Czas pieczenia: |
około 17 min. | |
Liczba sztuk: |
ok. 8 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |