Po zrobieniu rustykalnej tarty z czerwoną porzeczką: Galette z czerwoną porzeczką, postanowiłam zrobić ją również w wersji mini z wykorzystaniem innych owoców. Wybrałam czereśnie. Dla wzbogacenia smaku połączyłam czereśnie z czekoladą. Osobiście preferuję czekoladę gorzką i taką też użyłam, ale równie dobrze będzie pasowała tutaj czekolada mleczna.
Składniki: Ciasto kruche:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
30ml wody
Nadzienie:
ok. 350g czereśni
100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Dodatkowo:
cukier brązowy
ok. 2 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować. Odstawić na bok. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy ok. 13cm. (Wałkuję na papierze do pieczenia i nie podsypuję mąką. Koła nie muszą być równe).
Na każde koło wyłożyć chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę, pozostawiając ok. 3cm odstępu od brzegu. Koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na czekoladzie ułożyć połówki czereśni, układając wypukłą stroną do góry.
Brzeg ciasta zawinąć do środka, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia.
Brzeg posmarować mlekiem i posypać grubo brązowym cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.