Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

49 Komentarzy

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem. (Znane pod nazwą Chocolate Lava Cake)
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.

Składniki:

  • 170g czekolady (dałam gorzką)
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru*
  • 90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17minut w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10 minut, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
  6. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 17 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Czy można masę przygotować około 2 godziny wcześniej przed pieczeniem, a upiec dopiero jak przyjdą goście?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Niestety, ale ciasto nie powinno czekać.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dawid · 1 lat temu
        Osobiście odstawiłem resztę masy do lodówki (w miseczce , przykryte folią spożywczą) i upiekłem na drugi dzień. Mimo tego babeczka i tak wyszła dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Piekę od 20minut t nadal są na zewnątrz surowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 3 lat temu
    Pyszne babeczki. Łatwe w przygotowaniu. Następnym razem dodam jednak mniej cukru. Dziękuję za przepis (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Ilu procentowej czekolady użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wika · 5 lat temu
    Czy tylko mi sie rozlalo ciasto na blaszce w piekarniku? Wszystko robilam zgodnie z przepisem....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Upiekłam babeczki na dwie tury. Pierwszą część piekłam przez 17 minut, zgodnie z sugestiami autorki, były całkowicie zastygnięte w środku. Druga turę piekłam 9 minut, wyszły idealne, z plynną czekoladą. Ale w obu wersjach były przepyszne, zniknęły w kilka minut :) Babeczki piekłam w silikonowych foremkach na muffinki (1porcja=3 łyżki.masy), może dlatego wystarczający jest taki krótki czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emila · 8 lat temu
    Dziękuje wyszły bajecznie :) choć jestem bardzo początkującym cukiernikiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justytna · 9 lat temu
    Ja zrobiłam w papilotkach papierowych na próbę :) Wyszły idealnie. Czas pieczenia 7 minut w 180 stopniach .
    Jedyny minus trzeba konsumować z papilotek bezpośrednio .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Moniko[/b] była już o tym mowa w kilku komentarzach. Proszę przeczytać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Witaj, mam tylko jedno pytanie czy te babeczki można zrobić normalnie w papilotkach i blaszce do muffinek? Bo nie mam tych foremek ceramicznych a musze zrobić na raz okolo 20 babeczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Anno[/b] babeczki należy podawać od razu po upieczeniu, jeśli chcesz mieć płynny środek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 9 lat temu
    Nie wiem czy jest szansa na to, ze jeszcze teraz ktoś tu odpowie na komentarz, ale spróbuje :) jak te babeczki zachowują sie na następny dzien?? Jesli upieke je wieczorem, rano tez bedą takie płynne i smakowite?? Nie bedą wyschniete?? Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana H · 9 lat temu
    Dziękuje bardzo za wspaniały przepis. Właśnie zrobiłam te babeczki i wyszły pyszne :lol: Ja zrobiłam 4 porcje więc składniki podzieliłam na pół. Piekłam w takich samych ceramicznych miseczkach dokładnie 17min. Zgadzam się, że nie potrzeba więcej cukru!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    weronika · 9 lat temu
    czy trzeba piec w tych miseczkach żaroodpornych ? czy można w czymś innym bo te miseczki drogie ??? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Dominiko[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 10 lat temu
    Czy do do masy na babeczki nie trzeba dodawac proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Już drugi raz skorzystałam z Twojego przepisu, zawsze wychodzi idealnie.
    Świetny, prosty przepis do przygotowania w parę minut. Trzeba tylko uważać na czas pieczenia on jest uzależniony od wielkości foremek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchcik · 10 lat temu
    Witam , czy można zamiast czekolady dać na przykład nutelle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ano[/b] jeśli są one odporne na tak wysoką temperaturę to możesz zrobić. Tylko musisz przetestować jaki będzie odpowiedni dla nich czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 10 lat temu
    Mam pytanie związane z brakiem takich miseczek jak w przepisie. Czytając komentarze stwierdziłam że robienie w silikonowych foremkach do babeczek to zły pomysł. Zastanawiam się czy mogłabym zrobić w ceramicznych kubkach z bolesławca i by wyszły. :) pozdrawiam