Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

49 Komentarzy
Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Czekoladowe babeczki z płynnym środkiem – Lava Cake

Szukasz pomysłu na szybki, prosty i wyjątkowo czekoladowy deser? Te czekoladowe babeczki z płynnym środkiem, znane również jako Chocolate Lava Cake, to idealna propozycja dla wszystkich miłośników czekolady. Upieczone z zewnątrz, z aksamitnie płynnym wnętrzem – dosłownie rozpływają się w ustach.

To deser, który przygotujesz w zaledwie kilka minut z podstawowych składników. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę, to czas pieczenia – to on decyduje o tym, czy uzyskasz idealnie lejące wnętrze. Za krótko? Środek może być zbyt płynny. Za długo? Wyjdą klasyczne czekoladowe muffinki. Ale spokojnie, szybko osiągniesz perfekcję.

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis oraz wskazówki, jak przygotować ten efektowny i pyszny deser z czekoladą. Idealny na romantyczny wieczór, kolację z przyjaciółmi albo gdy po prostu masz ochotę na coś słodkiego.

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 170 g czekolady (użyłam gorzką 50% kakao)
  • 170 g masła
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru*
  • 90 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania foremek
  • cukier do posypania foremek

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekinów (żaroodpornych miseczek do zapiekania, u mnie o średnicy górnej wewnętrznej 8 cm i wysokości 5 cm) dokładnie wysmarować masłem i dobrze obsypać cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.

2

  1. Do lekko przestudzonej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby do ciasta dostało się jak najmniej powietrza).

3

  1. Ciasto rozlać do przygotowanych ramekinów do ⅔ wysokości.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10 minut, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).

4

  1. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:

* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte".

Kuchnia

Kuchnia:

Francja

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

8

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Czy można masę przygotować około 2 godziny wcześniej przed pieczeniem, a upiec dopiero jak przyjdą goście?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety, ale ciasto nie powinno czekać.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Dawid · 2 lat temu
        Osobiście odstawiłem resztę masy do lodówki (w miseczce , przykryte folią spożywczą) i upiekłem na drugi dzień. Mimo tego babeczka i tak wyszła dobrze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Piekę od 20minut t nadal są na zewnątrz surowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    Pyszne babeczki. Łatwe w przygotowaniu. Następnym razem dodam jednak mniej cukru. Dziękuję za przepis (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Ilu procentowej czekolady użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wika · 6 lat temu
    Czy tylko mi sie rozlalo ciasto na blaszce w piekarniku? Wszystko robilam zgodnie z przepisem....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jakiej blaszce? Należy użyć foremek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Upiekłam babeczki na dwie tury. Pierwszą część piekłam przez 17 minut, zgodnie z sugestiami autorki, były całkowicie zastygnięte w środku. Druga turę piekłam 9 minut, wyszły idealne, z plynną czekoladą. Ale w obu wersjach były przepyszne, zniknęły w kilka minut :) Babeczki piekłam w silikonowych foremkach na muffinki (1porcja=3 łyżki.masy), może dlatego wystarczający jest taki krótki czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emila · 9 lat temu
    Dziękuje wyszły bajecznie :) choć jestem bardzo początkującym cukiernikiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justytna · 10 lat temu
    Ja zrobiłam w papilotkach papierowych na próbę :) Wyszły idealnie. Czas pieczenia 7 minut w 180 stopniach .
    Jedyny minus trzeba konsumować z papilotek bezpośrednio .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Moniko[/b] była już o tym mowa w kilku komentarzach. Proszę przeczytać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Witaj, mam tylko jedno pytanie czy te babeczki można zrobić normalnie w papilotkach i blaszce do muffinek? Bo nie mam tych foremek ceramicznych a musze zrobić na raz okolo 20 babeczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Anno[/b] babeczki należy podawać od razu po upieczeniu, jeśli chcesz mieć płynny środek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 10 lat temu
    Nie wiem czy jest szansa na to, ze jeszcze teraz ktoś tu odpowie na komentarz, ale spróbuje :) jak te babeczki zachowują sie na następny dzien?? Jesli upieke je wieczorem, rano tez bedą takie płynne i smakowite?? Nie bedą wyschniete?? Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana H · 10 lat temu
    Dziękuje bardzo za wspaniały przepis. Właśnie zrobiłam te babeczki i wyszły pyszne :lol: Ja zrobiłam 4 porcje więc składniki podzieliłam na pół. Piekłam w takich samych ceramicznych miseczkach dokładnie 17min. Zgadzam się, że nie potrzeba więcej cukru!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    weronika · 10 lat temu
    czy trzeba piec w tych miseczkach żaroodpornych ? czy można w czymś innym bo te miseczki drogie ??? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Dominiko[/b] nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    Czy do do masy na babeczki nie trzeba dodawac proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Już drugi raz skorzystałam z Twojego przepisu, zawsze wychodzi idealnie.
    Świetny, prosty przepis do przygotowania w parę minut. Trzeba tylko uważać na czas pieczenia on jest uzależniony od wielkości foremek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchcik · 11 lat temu
    Witam , czy można zamiast czekolady dać na przykład nutelle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ano[/b] jeśli są one odporne na tak wysoką temperaturę to możesz zrobić. Tylko musisz przetestować jaki będzie odpowiedni dla nich czas pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 11 lat temu
    Mam pytanie związane z brakiem takich miseczek jak w przepisie. Czytając komentarze stwierdziłam że robienie w silikonowych foremkach do babeczek to zły pomysł. Zastanawiam się czy mogłabym zrobić w ceramicznych kubkach z bolesławca i by wyszły. :) pozdrawiam