Ptysie z kremem budyniowym

Napisz komentarz
Ptysie z kremem budyniowym

Lekkie ptysie wypełnione kremem budyniowym i oprószone cukrem pudrem. Pyszne, waniliowe, kremowe. Krem budyniowy zawiera niewielką ilość masła, aby nie był zbyt maślany, lecz bardziej budyniowy.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto parzone:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 4 jajka (rozmiar M lub L), temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować budyń do kremu: 1 ½ szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, skrobią i mąką. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Budyń długo stygnie, ok. 2 godzin).

Po lewo: budyń po ugotowaniu, po prawo: budyń po ostudzeniu

  1. Przygotować ciasto parzone: Do rondelka włożyć masło, dodać sól i wodę. Doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby masło się roztopiło. Gdy całość się zagotuje, wsypać naraz mąkę, szybko mieszając łyżką drewnianą, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej ok. 2 minut, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka, a na spodzie garnka utworzy się biała warstwa. (Zdjęcia z przygotowania ciasta znajdziecie tutaj: "Ptysie - przepis podstawowy").
  2. Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta*, miksując, dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia się składników. (Po dodaniu jajka, ciasto rozdziela się na drobne kawałki. Im więcej jajek dodajemy, tym ciasto zaczyna się ponownie łączyć). Po wmiksowaniu ostatniego jajka i przemieszaniu szpatułką, ciasto powinno się połączyć, być gładkie i jednolite. Ciasto pozostawić na co najmniej 20- 30 minut, aby całkowicie ostygło. (Przemieszać co jakiś czas).
  3. Chłodne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. (Ciasto jest gęste i trzeba użyć siły przy wyciskaniu. Dlatego rękaw powinien być solidny, z materiału mocnego i wytrzymałego np. z bawełny, wewnątrz ze śliską powłoką. Również ważna jest tylka. Musi być metalowa i duża. Mała tylka się nie nadaje. Jednorazowy rękaw cukierniczy jest za słaby i pęknie).
  4. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub matą perforowaną formować w sporych odstępach piramidki o średnicy ok. 5 cm.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 30 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Ptysie muszą być dobrze wypieczone, inaczej podczas studzenia mogą opaść. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika). Po upieczeniu wyciągnąć blachę i pozostawić ptysie do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je na pół.
  6. Przygotować krem budyniowy: Chłodny, gęsty budyń przełożyć do miski. Dodać miękkie masło i miksować chwilę, do połączenia, na gładki krem.

3

  1. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na spody ptysi wycisnąć krem budyniowy. Przykryć kapelusikami.

4

  1. Ptysie wstawić do lodówki, aby krem zgęstniał.
  2. Ptysie można przechowywać do 2 dni w lodówce.

Uwaga:

* Jajka dodaję do ciepłego ciasta. Ciasto się nie warzy, a lepiej się pracuje z ciepłym, miękkim ciastem.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ptysie z kremem budyniowym Ptysie z kremem budyniowym Ptysie z kremem budyniowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!