300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
30 g masła, temperatura pokojowa
80 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Uwaga:
Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.
Super takie uwielbiam !!! Moje ukochane drożdżówki, marzyłam żeby je zrobić. Dziękuję :* Aż nie sądziłam, że znajdę przepis :) Pozdrawiam i cieszę się, że tu trafiłam ;)
Piękne są! Takie puchate! Przez monitor czuję ich zapach:) Tak dawno nie robiłam drożdżowego a takie z serem zawsze uwielbiałam. Z chęcią zrobię w najbliższym czasie:)