Drożdżówki z serem

89 Komentarzy
Drożdżówki z serem

Klasyczne, okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka, temepratura pokojowa
  • 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
  • 30 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

3

  1. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Psilocybe · 11 lat temu
    Siemka mam pytanko czy można użyć zwykłego z serka homogenizowanego jako nadzienie bez dodawania innych sórowców :o :).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Polecam przepis - wyszły cudowne. Prawie wszystkie poszły na raz i ledwo wystarczyło na śniadanie. Pycha...!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Nabralam na nie smaku :) pewnie znowu będzie sukces z Pani przepisu. Czy kruszonka na tych drożdżówkach to dobry pomysl? Pozdrawiam :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 12 lat temu
    Zrobiam drożdżówki są łatwe i pyszniutkie, polecam wszystkim i dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 12 lat temu
    super wyszły
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga w kuchni · 12 lat temu
    ładniejsze niż z cukierni i na pewno smaczniejsze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 12 lat temu
    piękne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kwiatuszek2104 · 12 lat temu
    Super takie uwielbiam !!! Moje ukochane drożdżówki, marzyłam żeby je zrobić. Dziękuję :* Aż nie sądziłam, że znajdę przepis :) Pozdrawiam i cieszę się, że tu trafiłam ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Cudownie wyglądają! Robiłam takie, wiem, jakie są pyszne:)
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dzikowiec · 12 lat temu
    Przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 12 lat temu
    Piękne są! Takie puchate! Przez monitor czuję ich zapach:) Tak dawno nie robiłam drożdżowego a takie z serem zawsze uwielbiałam. Z chęcią zrobię w najbliższym czasie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kornik · 12 lat temu
    uwielbiam:)