300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
30 g masła, temperatura pokojowa
80 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Uwaga:
Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cleangoodfood·
9 lat temu
Wyglądają megaapetycznie :) Chyba w weekend się skuszę na pieczenie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
9 lat temu
Potwierdzam wypowiedzi poniżej, że drożdżówki wychodzą przepyszne :) A facet wniebowzięty :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
9 lat temu
Super przepis, bułeczki wychodzą pyszne, ale mam jeden problem. Pod twarogiem zostaje mi zawsze warstwa niedopieczonego ciasta, które nie zasycha nawet po wystygnięciu. Czy jest na to jakiś sposób?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Cienki pasek zaraz pod serem to normalna sprawa. Ciasto trochę może namoknąć od wilgotnej masy serowej ;)
Dzis upieklam,, wyszly cudownie pyszne! Jutro druga tura z dzemem.. dziekuje za przepis ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Z samym dżemem będzie niedobre, za słodkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
10 lat temu
Witam, właśnie wypróbowałam Pani przepis, wyszly piekne i baardzo pyszne,pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Moniś·
10 lat temu
Wyszły pyszne! Moje pierwsze w życiu. Jestem amatorką, więc tymbardziej się cieszę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sabina·
10 lat temu
Witam!
Czy zamiast sera naszego polskiego mogę dać ricotta z makaronem czy samą ricottą. Mieszkam we Włoszech i nie mam dostępu do polskiego sera.
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Sabino, z makaronem ? (giggle)
Ricottę możesz użyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
10 lat temu
Rewelacja:) Robilam pierwszy raz i wyszły super :) Polecam przepis w 100 % :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
12 lat temu
Przepis Fantastyczny:) pierwszy raz piekłam bułeczki drożdżowe i wyszły znakomite;) polecam wszystkim ten przepis:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anika·
12 lat temu
Pani Joanno, bardzo dziękuję za ten przepis. Drożdżówki wyszły wyśmienite, wyglądają i smakują pysznie. Polecam ten przepis - wystarczy robić krok po kroku podane czynności, a efekt będzie wspaniały. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
12 lat temu
dziękuję bułeczki wyszły pyszne, pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
12 lat temu
mam pytanie co oznacza lekko ciepłe mleko? Wystarczy jak bedzie temperatura pokojowa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
O temperaturze pokojowej jest za chłodne. Powinno być lekko podgrzane do temperatury max. 37- 40stopni. Najlepiej sprawdzić je na dotyk. Powinno być delikatnie ciepłe.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
12 lat temu
Dziękuję za wspaniały przepis ! dzisiaj zrobiłam bułeczki, wyszły wyśmienite :) Pozdrawiam, Ela
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
12 lat temu
Wczoraj robiam dróżdzówki i wyszy bardzo dobre. To już trzeci przepis Pani, który wypróbowaam w ciągu tygodnia. Buleczki pieklam wieczorem ale dzisiaj rano smakoway jeszcze lepiej jak wczoraj. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
12 lat temu
Mam pytanko: czy mogę upieczone już drożdżowki zamrozić??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
12 lat temu
Joanno, niedawno znalazlam twoja strone I przez ostatni miesiac wyprobowalam 6 twoich przepisow. Wszystkie wyszly przepysznie! Chcialabym zrobic te drozdzowki jak wyjade niedlugo na weekend do domku nad jeziorem aby byly swieze, ale nie chce ich tam robic. Czy moge ciasto wyrobic dzien wczesniej, trzymac w lodowce i wyjac do wyrosniecia przed pieczeniem? NIe mam doswiadczenia z ciastem drozdzowym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak. Zrób ciasto, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i włóż do lodówki, do wyrośnięcia. Rano ciasto wyciągnij, pozostaw, aby się ociepliło i zrób drożdżówki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
12 lat temu
Właśnie się upiekły :) są przepyszne :) dziękuję za wspaniałe przepisy,pozdrawiam z Rzeszowa :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karolina·
12 lat temu
Świetny przepis! Ja zamiast sera, dodałam budyń i wyszły przepyszne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania-rudix·
13 lat temu
buleczki z serem bardzo pyszniutkie....szybciutko sie robi....efekt rewelacyjny,polecam