Faworkowe różyczki

13 Komentarzy

faworkowe różyczki

Były już klasyczne faworki, róże karnawałowe, a tym razem z tego samego przepisu powstały oto te różyczki. Powiedziałabym, że jest to wyższa szkoła robienia faworków :) Są trudniejsze niż klasyczne faworki i róże. Jednak bardzo efektowne. Polecam tym, którzy są odważni i chcą zrobić coś oryginalnego.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na faworki. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką.
  2. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie.
  3. Zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze.
  4. Rulon przeciąć na pół. Dół róży ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę (ma to na celu rozciągnięcie ciasta, aby nie było za grube od dołu i usmażyło się w środku). Płatki rozchylić. W ten sposób uformować wszystkie różyczki.

02

03

04

  1. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby ciasto dobrze się usmażyło). Przed włożeniem do garnka, poprawić jeszcze płatki (które mogły się spłaszczyć, leżąc na blacie). Różyczki wkładać do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu. Podczas smażenia róże się obrócą. Jeśli będą wystawać ponad tłuszcz, można zanurzyć je w tłuszczu łyżką cedzakową. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz. 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Faworkowe różyczki

faworkowe różyczki

Faworkowe różyczki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 11 lat temu
    witam sa naprawde sliczne az niechce sie ich jesc sa poprostu swietne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moniczka · 11 lat temu
    faworków w takim wydaniu jeszcze nie widziałam,koniecznie muszę takie zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 11 lat temu
    Wygladają pięknie i pewnie sa również pyszne;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania · 12 lat temu
    Super. Coś pięknego, :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 12 lat temu
    Oryginalny pomysł :] Trudno mi nawet powiedzieć czy trudniejszy w wykonaniu czy łatwiejszy, od standardowych róż karnawałowych. Chyba ma podobny stopień skomplikowania :D W każdym razie różyczki wyglądają przeuroczo :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Super pomysł;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Olu[/b] tak, to prawda. Ja również dodaję spirytus, albo ocet. Można nawet dodać trochę spirytusu do zimnego oleju przed rozgrzaniem (jak w przepisie na oponki serowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 12 lat temu
    słyszałam, że dodawanie do ciasta, które jest smażone na oleju, odrobiny spirytusu sprawia, że ciasto tak nie chłonie tłustego. Nie próbowałam tego jeszcze, co o tym myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Ależ one są piękne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 12 lat temu
    Śliczne są!! Po prostu śliczne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 12 lat temu
    Urocze :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 12 lat temu
    Ślicznotki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smaczny Dom · 12 lat temu
    arcydzielko:)