Drożdżówki z serem

89 Komentarzy
Drożdżówki z serem

Klasyczne, okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka, temepratura pokojowa
  • 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
  • 30 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

3

  1. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzka · 5 miesięcy temu
    Są pyszne 💪 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 8 miesięcy temu
    Podwójna porcja - twaróg sernikowy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 9 miesięcy temu
    Są pyszne, ale następnym razem dam 2 żółtka zamiast całych jaj
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aldona · 1 lat temu
    Są przepyszne! Znikają w mgnieniu oka 🙂 a to moja interpretacja 😋 dziękuję za przepis! 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 1 lat temu
    Świetny przepis, wyszły przepyszne! Jestem cienka, jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, ale te drożdżówki wyszły wyjątkowo puszyste! A muszę dodać, że nie odważałam składników z wagą. Na wierzch dołożyłam dżem z wiśni, akurat wczoraj zrobiony. Troszkę spłynął, ale nie umniejszyło to drożdżówkom ani wizualnie, ani smakowo😁😁Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Wyszły przepyszne. Zagoszczą u nas na długo 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wojtek · 1 lat temu
    Pyszne ciasto, nie za słodkie. Dodaję do ulubionych. Dziękuję. Żonie też smakują ;).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Nie byłam przekonana do przepisu, ale wyszły przepyszne - jedną porcję zrobiłam dodatkowo z kruszonką. 💗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Są przepyszne 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja · 2 lat temu
    Super. Ja robię z owocami i kruszonką
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Super przepis. Bardzo prosty i szybki. Ja zrobiłam podwójną porcję. Wystarczyła mi jedna paczka drożdży instant 9g. Zrobiłam z morelami, serem i rabarbarem. Wyszły perfekcyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Robiłam kilka razy pyszne dodaje jeszcze kruszonkę ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta_bur21 · 3 lat temu
    Moje sie już upiekły. Wyglądają i pachną cudownie. Piekłam na 185st i na termoobiegu na 2 poziomach jednocześnie. Chyba są ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    drożdżóweczki wychodzą przepyszne (clap) polecam i dziękuję za super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza Nosalik · 3 lat temu
    A jakby zrobić z budyniem? Tez powinny być dobre prawda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Pyszne. Każdy zjadł po dwie. Może do jutra wystarczy (rofl) Zrobiłam na drożdżach instant. Dałam ok 7 gramów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia H · 3 lat temu
    Polecam. Buleczki proste do wykonania i sa przepyszne. Ciasto po upieczeniu nie.jest suche
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Bardzo dobry przepis! Ja nie mam zdolności kulinarnych a pomimo to bułeczki mi się udały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Potwierdzam wszystkie poprzednie komentarze pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Przepis świetny! Robiłam pierwszy raz, niestety moje nie są tak ładne jak autorki przepisu, ale gwaranruję dobry smak 😃