300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
30 g masła, temperatura pokojowa
80 g cukru
2 żółtka
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).
Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.
Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
Uwaga:
Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewelina·
8 miesięcy temu
Robie je bardzo często są przepyszne czasami dodaje kruszonke 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzka ·
1 lat temu
Są pyszne 💪
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Podwójna porcja - twaróg sernikowy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marysia·
1 lat temu
Są pyszne, ale następnym razem dam 2 żółtka zamiast całych jaj
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aldona·
2 lat temu
Są przepyszne! Znikają w mgnieniu oka 🙂 a to moja interpretacja 😋 dziękuję za przepis! 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
2 lat temu
Świetny przepis, wyszły przepyszne! Jestem cienka, jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, ale te drożdżówki wyszły wyjątkowo puszyste! A muszę dodać, że nie odważałam składników z wagą. Na wierzch dołożyłam dżem z wiśni, akurat wczoraj zrobiony. Troszkę spłynął, ale nie umniejszyło to drożdżówkom ani wizualnie, ani smakowo😁😁Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Wyszły przepyszne. Zagoszczą u nas na długo
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wojtek·
2 lat temu
Pyszne ciasto, nie za słodkie. Dodaję do ulubionych. Dziękuję. Żonie też smakują ;).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
2 lat temu
Nie byłam przekonana do przepisu, ale wyszły przepyszne - jedną porcję zrobiłam dodatkowo z kruszonką. 💗
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Są przepyszne 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
3 lat temu
Super. Ja robię z owocami i kruszonką
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dagmara·
4 lat temu
Super przepis. Bardzo prosty i szybki. Ja zrobiłam podwójną porcję. Wystarczyła mi jedna paczka drożdży instant 9g. Zrobiłam z morelami, serem i rabarbarem. Wyszły perfekcyjne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
4 lat temu
Robiłam kilka razy pyszne dodaje jeszcze kruszonkę ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta_bur21·
4 lat temu
Moje sie już upiekły. Wyglądają i pachną cudownie. Piekłam na 185st i na termoobiegu na 2 poziomach jednocześnie. Chyba są ok?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
4 lat temu
drożdżóweczki wychodzą przepyszne (clap) polecam i dziękuję za super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza Nosalik·
4 lat temu
A jakby zrobić z budyniem? Tez powinny być dobre prawda?