Drożdżówki z serem

89 Komentarzy
Drożdżówki z serem

Klasyczne, okrągłe drożdżówki z serem w środku. Proste, smaczne, puszyste i nie za słodkie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka, temepratura pokojowa
  • 1 duża, kopiata łyżka masła (lub margaryny)

Nadzienie:

  • 300g twarogu tłustego lub półtłustego (na zdjęciach serek kremowy typu Philadelphia)
  • 30 g masła, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić do bok.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z resztę cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Podczas wyrabiania wlewać roztopione masło (lekko ciepłe lub o temperaturze pokojowej).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ser.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. kubkiem) o średnicy 8 cm. (Ciasto pozostałe po wykrojeniu kółek zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
  7. Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut, aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5 cm).

2

  1. Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym.

3

  1. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera nie smarować).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • Uważam, że klasyczny twaróg jest najlepszym serem do tych drożdżówek. Z serkiem typu Philadelphia też wychodzą smaczne, ale ser po upieczeniu mocno się zapada i nie trzyma tak kształtu, jak twaróg.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem Drożdżówki z serem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 7 lat temu
    Potwierdzam wypowiedzi poniżej, że drożdżówki wychodzą przepyszne :) A facet wniebowzięty :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 8 lat temu
    Super przepis, bułeczki wychodzą pyszne, ale mam jeden problem. Pod twarogiem zostaje mi zawsze warstwa niedopieczonego ciasta, które nie zasycha nawet po wystygnięciu. Czy jest na to jakiś sposób?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Cienki pasek zaraz pod serem to normalna sprawa. Ciasto trochę może namoknąć od wilgotnej masy serowej ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 8 lat temu
    Wszyscy,nawet amatorzy pisza,ze smaczne.Wiec jutro impreza drozdzowkowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 8 lat temu
    Dzis upieklam,, wyszly cudownie pyszne! Jutro druga tura z dzemem.. dziekuje za przepis ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 8 lat temu
    Witam, właśnie wypróbowałam Pani przepis, wyszly piekne i baardzo pyszne,pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moniś · 8 lat temu
    Wyszły pyszne! Moje pierwsze w życiu. Jestem amatorką, więc tymbardziej się cieszę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 9 lat temu
    Witam!
    Czy zamiast sera naszego polskiego mogę dać ricotta z makaronem czy samą ricottą. Mieszkam we Włoszech i nie mam dostępu do polskiego sera.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 lat temu
    Rewelacja:) Robilam pierwszy raz i wyszły super :) Polecam przepis w 100 % :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 10 lat temu
    Przepis Fantastyczny:) pierwszy raz piekłam bułeczki drożdżowe i wyszły znakomite;) polecam wszystkim ten przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anika · 10 lat temu
    Pani Joanno, bardzo dziękuję za ten przepis. Drożdżówki wyszły wyśmienite, wyglądają i smakują pysznie. Polecam ten przepis - wystarczy robić krok po kroku podane czynności, a efekt będzie wspaniały. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 11 lat temu
    dziękuję bułeczki wyszły pyszne, pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 11 lat temu
    mam pytanie co oznacza lekko ciepłe mleko? Wystarczy jak bedzie temperatura pokojowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      O temperaturze pokojowej jest za chłodne. Powinno być lekko podgrzane do temperatury max. 37- 40stopni. Najlepiej sprawdzić je na dotyk. Powinno być delikatnie ciepłe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    Dziękuję za wspaniały przepis ! dzisiaj zrobiłam bułeczki, wyszły wyśmienite :) Pozdrawiam, Ela
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Wczoraj robiam dróżdzówki i wyszy bardzo dobre. To już trzeci przepis Pani, który wypróbowaam w ciągu tygodnia. Buleczki pieklam wieczorem ale dzisiaj rano smakoway jeszcze lepiej jak wczoraj. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 11 lat temu
    Mam pytanko: czy mogę upieczone już drożdżowki zamrozić??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Joanno, niedawno znalazlam twoja strone I przez ostatni miesiac wyprobowalam 6 twoich przepisow. Wszystkie wyszly przepysznie! Chcialabym zrobic te drozdzowki jak wyjade niedlugo na weekend do domku nad jeziorem aby byly swieze, ale nie chce ich tam robic. Czy moge ciasto wyrobic dzien wczesniej, trzymac w lodowce i wyjac do wyrosniecia przed pieczeniem? NIe mam doswiadczenia z ciastem drozdzowym.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak. Zrób ciasto, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i włóż do lodówki, do wyrośnięcia. Rano ciasto wyciągnij, pozostaw, aby się ociepliło i zrób drożdżówki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Właśnie się upiekły :) są przepyszne :) dziękuję za wspaniałe przepisy,pozdrawiam z Rzeszowa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 lat temu
    Świetny przepis! Ja zamiast sera, dodałam budyń i wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania-rudix · 11 lat temu
    buleczki z serem bardzo pyszniutkie....szybciutko sie robi....efekt rewelacyjny,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika001 · 12 lat temu
    Bardzo dobre, wręcz znakomite.. próbowałam je zrobić i wyszły super, ale dla mnie były za mało słodkie :D Oczywiście innym smakowały :) Naprawdę dobry przepis