Oponki serowe

556 Komentarzy
Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

2

  1. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
  2. Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Oponki serowe Oponki serowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 miesięcy temu
    Pierwszy raz coś zniknęło zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, ale to chyba mówi samo za siebie 😃 dziękuję za super przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 5 miesięcy temu
    😋😋Dziękuję za pyszne oponki. Raz dałam za rzadką śmietanę-to źle,musi być gęsta bo trzeba było dodać mąki i już nie były bardzo pulchne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 6 miesięcy temu
    Coś z tym przepisem nie tak. Wgniotlam drugie tyle mąki żeby przestało super kleić do rąk.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 7 miesięcy temu
    Przepis okropny, z podanych składników wychodzi papka, a nie ciasto z którego da się cokolwiek uformować/ wyciąć. Nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 miesięcy temu
    Najlepsze ‼️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 miesięcy temu
    Tragedia, spirytus idzie do ciasta aby parując z ciests chronił je orzed chłopięciem oleju :) kto tako kadry leje go oleju i na co? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 7 miesięcy temu
      Proszę nie rozpaczać.... każdy robi jak uważa 😉.... można zrobić po swojemu......to, że ktoś robi inaczej nie Znaczy, że źle.... trochę tolerancji...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelka · 8 miesięcy temu
    Witam czy może być ser biały z wiaderka gotowy mielony użyty do oponek serowych . Zamiast śmietanki można dodać naturalny jogurt typu greckiego czy musi być śmietanka kwasna . Mam to i to. Kiedyś nie dodawałam śmietanki do oponek serowych. Ja jeszcze dodawałam do ciasta pianę ubiata z białek od żółtek z szczypta soli ubijalam ba sztywno i równie były bardzo puszyste oponiki serowe. Tak babcia robiła moja i przepis jest taki sam. Tyle że ubijalam pianę z białek na sztywno dodawaka. Do ciasta . Śmietany nie dodawałam.  Z białkami ubitymi na sztywno oponki wychodziły bardzo puszyste i dlugo świeże były. Najlepsze są tego dnia kiedy są robione .   Smacznego .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 10 miesięcy temu
    Obrzydliwie tłuste. Nasiąkają.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Niunia_agunia · 11 miesięcy temu
    Pyszne godne polecenia !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Super przepis, polecam wszystkim, nie naciągały oleju i bardzo puszyste, pychota :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 1 lat temu
    Przepis średni. Też się nacięłam z tą śmietaną. Bez wątpienia trzeba jej mniej dać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 1 lat temu
      Wszystko zależy jak wilgotny jest ser 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Wyśmienite oponki.  Dziękuję za przepis. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Super przepis 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    A można do piekarnika 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Czy mogę ciasto wyrobić mikserem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Zastanawiam sie czy mozna sobie ciasto przygotowac dzien wczesniej i schowac do lodówki?