Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor.
Gotowe układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Świetny przepis.....od kilku lat korzystam z przepisów z tej strony i nigdy się nie zawiodłam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Auris·
10 miesięcy temu
Mi nie wyszły, już nigdy tego nie zrobię wychodzą mi najwidoczniej tylko sernikii placki 😔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
7 lat temu
Świetny przepis:D oponki wychodzą obłędne! Ja dodatkowo zrobiłam posypkę cynamonową i są przepyszne ❤❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karoina·
6 lat temu
Witam jak pani robi posypkę cynamonowe???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lekkipowiew·
5 lat temu
Ja robię tak że mieszam cynamon z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym bądź cukrem pomarańczowym
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adam·
4 lat temu
Wow
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kyrios·
7 lat temu
Zrobione, pycha, dzieciaki już nie chcą więcej sklepowych
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia Komac·
7 lat temu
Fantastyczny przepis :) Gotowe oponki polałam jeszcze lukrem i posypałam kolorowa posypka - dzieciakom oczy wychodziły z orbit :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
5 lat temu
Maszynka do mielenia mięsa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
9 miesięcy temu
Hej. Czy musze dodac spirytus do oleju? Szczerze to nie mam w domu czy musi byc on dodany?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mag ·
11 miesięcy temu
Jak już kilka osób wspomniało, zbyt dużo śmietany w przepisie i jak na mój smak, za dużo cukru (na te propozycje wystarczą 2-3 łyżki gęstej śmietany) i połowa podanej ilości cukru
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna 🙂·
1 lat temu
Czy można pominąć ocet? Kurcze nie mam octu a na rano musiałbym mieć już je zrobione :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lolq·
1 lat temu
Przepis świetny, oponki wychodzą idealne ale brakuje tu 1/3 łyżeczki soli dodana do ciasta przed zagniataniem. Sól idealnie podkreśla smak oponek, są jeszcze lepsze ;) Ja daję jeszcze do oleju do smażenia ze dwie łyżki smalcu dla smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioletta·
1 lat temu
Dziękuję za super przepis na te pyszności
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia ·
1 lat temu
Pierwszy raz coś zniknęło zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, ale to chyba mówi samo za siebie 😃 dziękuję za super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa·
1 lat temu
😋😋Dziękuję za pyszne oponki. Raz dałam za rzadką śmietanę-to źle,musi być gęsta bo trzeba było dodać mąki i już nie były bardzo pulchne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 lat temu
Coś z tym przepisem nie tak. Wgniotlam drugie tyle mąki żeby przestało super kleić do rąk.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lolq·
1 lat temu
Ciasto ma się kleić. Po to podsypujemy mąką blat kuchenny żeby wyłożone na niego ciasto do niego nie przywieralo. Przy wałkowaniu ciasta przewracać ze dwa razy ciasto na drugą stronę tak, by każda strona mogła trochę w mące się otoczyć by się nie kleiło. Jak wykrawasz kółka to szklankę też możesz trochę w mące otoczyć by się nie kleiła do ciasta, przed wkładaniem do oleju nadmiar mąki otrzepać z kółek by olej się nie pienił.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 lat temu
Przepis okropny, z podanych składników wychodzi papka, a nie ciasto z którego da się cokolwiek uformować/ wyciąć. Nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lolq·
1 lat temu
Bzdura. Przepis świetny. Ciasto ma być luźne, takie wykładamy na mąkę na blacie i wyrabiamy w tej mące jeszcze chwilke, ono wtedy nabierze lepszej konsystencji, choć lepić się nadal może, po to posypywać je mąką przy wałkowaniu. Dzięki temu że ciasto nie jest zbite i twarde (nadmiar mąki) to oponki wychodzą mega delikatne, puszyste, leciutkie, miejscami puste w środku, obłędne. Gdyby ciasto było mocno zbite, to oponki po upieczeniu wyszłyby twarde, ciężkie i słabo rosłyby.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
3 miesięcy temu
Pani chyba płynną śmietanę daje ...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
1 lat temu
Najlepsze ‼️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Tragedia, spirytus idzie do ciasta aby parując z ciests chronił je orzed chłopięciem oleju :) kto tako kadry leje go oleju i na co? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Proszę nie rozpaczać.... każdy robi jak uważa 😉.... można zrobić po swojemu......to, że ktoś robi inaczej nie Znaczy, że źle.... trochę tolerancji...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelka·
1 lat temu
Witam czy może być ser biały z wiaderka gotowy mielony użyty do oponek serowych . Zamiast śmietanki można dodać naturalny jogurt typu greckiego czy musi być śmietanka kwasna . Mam to i to. Kiedyś nie dodawałam śmietanki do oponek serowych. Ja jeszcze dodawałam do ciasta pianę ubiata z białek od żółtek z szczypta soli ubijalam ba sztywno i równie były bardzo puszyste oponiki serowe. Tak babcia robiła moja i przepis jest taki sam. Tyle że ubijalam pianę z białek na sztywno dodawaka. Do ciasta . Śmietany nie dodawałam. Z białkami ubitymi na sztywno oponki wychodziły bardzo puszyste i dlugo świeże były. Najlepsze są tego dnia kiedy są robione . Smacznego .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
2 lat temu
Obrzydliwie tłuste. Nasiąkają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gocha·
1 lat temu
Bardzo tłuste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Waz·
1 lat temu
To nie rób
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lolq·
1 lat temu
Ocet dawać do ciasta, nie do oleju.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
9 miesięcy temu
Bzdura. Właśnie nie nasiąkają i nie powodują zgagi, bo nie ma przesadnej ilości spulchniaczy:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Syla·
5 miesięcy temu
Bo w przepisie jest podana za duża ilość śmietany i spirytus dodaje się do ciasta nie do oleju ,no i żadnego octu....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Niunia_agunia·
2 lat temu
Pyszne godne polecenia !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgorzata ·
2 lat temu
Super przepis, polecam wszystkim, nie naciągały oleju i bardzo puszyste, pychota :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewa·
2 lat temu
Przepis średni. Też się nacięłam z tą śmietaną. Bez wątpienia trzeba jej mniej dać.