Auszogne

13 Komentarzy

Auszogne

Ausgezogene (po bawarsku Auszogne) to tradycyjny wypiek niemieckiej kuchni. Są to zwyczajne pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, brązowy brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Stąd też ich nazwa (ausgezogene- rozciągnięte). W innych regionach Niemczech pączki te mają różnorakie nazwy. Kształt jest jednak niezmienny.

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 25g masła
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 minut do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
  2. 25g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie (lub bez mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.

02

  1. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiem wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. (Uwaga, nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać). Gotowy placek powinien mieć ok. 10- 12cm średnicy.

03

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców.

04

  1. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kochbar.de

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Auszogne

Auszogne

Auszogne

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myrra · 10 lat temu
    wlasnie je zrobilam, ale zamiast cukru dalam polewe czekoladowa. jedno slowo sie nasuwa : ZAJEBIASZCZE :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Viki[/b] jest wiele nazw na te pączki: Knieküchle, auch Auszogne (bair., zu hochdeutsch Ausgezogene).Więcej można przeczytać na wikipedia.de.
    Ciekawe z tym nadzieniem. Wszędzie gdzie się obrócę są tylko takie puste z cukrem pudrem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viki · 11 lat temu
    Te niemieckie pączki mają prawidłową nazwę ,,ausgezogene,, co znaczy wyciągnięte, a środek pączka może być z różnym nadzieniem, widziałam nawet z kiszoną kapustą z boczkiem oczywiście bez cukru, ale w Niemczech i w Austrii to przysmak :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 12 lat temu
    Zrobiłam..u mnie w środku nie wyszły tak mocno cieniutkie, ale może to i lepiej..było miejsce na dżem..pycha...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Elżbieto[/b] Auszogne widziałam zawsze tylko posypane cukrem pudrem. Myślę jednak, że nadzienie pasowałoby do nich jak najbardziej. Nie bedzie to wtedy sam suchy pączek ;-) Pasować będzie każde nadzienie, które nadaje się do zwykłych pączków: dżem, marmolada, budyń, nawet lody ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 12 lat temu
    Witam serdecznie. Pani Joanno, mam pytanie: czy do tej dziurki Niemcy nie nakadają po usmażeniu jakiegoś nadzienia, np. dżemu lub budyniu? Pytam, bo pączki wyglądają na smakowite, zamierzam je upiec, a środeczek wygląda waśnie jak dolek na nadzienie. Pozdrawiam. Elżbieta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Toczka · 12 lat temu
    Strasznie mi się spodobały kiedy zobaczyłam je pierwszy raz :D Wyglądają co najmniej nietuzinkowo, a przez to aż chce się ich spróbować :]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wykrywacz smaku · 12 lat temu
    po prostu cudne i piękne zdjęcia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    andzia-35 · 12 lat temu
    Ale super! Fajniejsze od naszych:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 12 lat temu
    Pięknie się prezentują ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wegetacja.blogspot.c · 12 lat temu
    ale super wyglądają!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 12 lat temu
    Piekne:) Z pewnoscia smakuja ..ach podkradlabym ci takiego jeszcze cieplego do porannej kawy :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 12 lat temu
    Chetnie bym zjadla takiego zwyklego-niezwyklego paczka :)