Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste ciasto babkowe, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.
wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)
ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
kolorowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty na najwyższych obrotach).
Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na niskich obrotach).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków do ok. ⅔ ich wysokości.
Piec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół lub 160°C, termoobieg. (Czas pieczenia podany jest dla małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią). Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Trzymając za wafel, zanurzyć ciasto w czekoladzie, pokręcić wafelkiem, aby czekolada dobrze pokryła ciasto i poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
Odwrócić i posypać posypką lub nasypać posypkę do małej miseczki, do niej włożyć wafelka czekoladą w dół i poruszać wafelkiem, aby posypka przykleiła się do czekolady. Wafelki odstawić na bok i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: Lekko zmnieniony przepis ze strony: chefkoch.de
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Liczba porcji:
Zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło 23 mini wafelków.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomek·
2 lat temu
Spoko, ale trzeba użyć płytkich wafelków bo w wysokich i wąskich nie wyrosną ładne babeczki. No i piec dłużej, min. 20-25 min.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Wafelki przed pieczeniem czymś smarujemy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Nie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Swallow·
3 lat temu
Dodałam czekoladę do środka. Wyrosły ok. Niestety ciasta starczyło mi ledwie na 12 muffinek a miałam malutkie wafelki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Swallow·
3 lat temu
Jutro chcę upiec te muffiny, proszę o odpowiedź czy można czymś nadziać przed pieczeniem? Czy można do środka włożyć np czekoladę, żeby nie były takie suche?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Myślę, że można dać coś do środka, tak jak do zwykłych babeczek. Jedyne czego się obawiam to czy ładnie wyrosną tj. czy będą mieć taką górkę, bo jak się włoży nadzienie do babeczek to one czasami wychodzą nierówne lub zapadnięte. Myślę, że warto spróbować jak proponujesz z kawałkiem czekolady ;) Napisz jak Ci wyszły.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
1 miesięcy temu
Ja szprycą nabijam po upieczeniu marmoladą lub czekoladą do środka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Goska·
6 lat temu
Witam co zrobic zeby wafeleki nie zmiekly
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
8 lat temu
witam
czy mozna zrobic babeczki z innego przepisu ale w tych waflach ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Suzan·
10 lat temu
witam, czy po zanurzeniu w czekoladzie mozna na wierzch dac i male owoce np jagody i cukierki razem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, ale na samym środku, aby owoce nie pospadały.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agata·
11 lat temu
Te babeczki są świetne. Trochę się bałam czy mi wyjdą, ale niepotrzebnie. Super wyglądają i smakują. Polecam i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
madga28·
11 lat temu
bardzo prosty przepis i sprawdzony bo już robiłam je swoim synkom i naprawdę
im smakowały i podobały się bo są kolorowe polecam każdemu kto ma dzieci i nie tylko pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
12 lat temu
zrobiłam dzisiaj z synem, wyglądają pięknie tylko ciasto wyszło mi jakieś twarde, co na to poradzić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
12 lat temu
Nie doczekałam niedzieli, zrobiłam na próbę, właśnie jemy, są super...mi wyszło 5 ale w dużych waflach. A na urodzinki zrobie lawendowe;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
12 lat temu
Wyglądają świetnie, w niedzielę zrobię na urodziny synka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
12 lat temu
wygląda to poprostu bosko. kupię wafelki i napewno zrobię :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata Ostrowska·
12 lat temu
[quote]A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać ;([/quote]
Hej właśnie znalazłam ten przepis wafelki w marketach dostaniesz nie ma z nimi większego problemu są zazwyczaj pakowane po 20 sztuk więc w sam raz na jedną porcję pieczenia ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
12 lat temu
A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać ;(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata Chojnacka·
1 lat temu
W supermarketach często są przy lodówkach z lodami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
13 lat temu
czy można zamiast tej masy zrobić białko z cukrem?? myślisz ze też wyjdzie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
13 lat temu
Mam pytanie czy te wafelki są ciemne od środka czy są czymś wyłożone - ja kupiłam zwykłe wafle do lodów i są całe jasne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Kasiu, moje były z czekoladą w środku, ale to nie ma znaczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
13 lat temu
Przepiękne są, chciałam zrobić córce na urodziny, ale nie mogę dostać nigdzie wafelków. Gdzie można kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olcia·
13 lat temu
Aha.. a jak najlepiej utrzeć, czym?? nie posiadam miksera ;< bo ja robiłam w robocie Kasie, i on chyba nie zdał egzaminu..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Utrzeć należy mikserem lub robotem kuchennym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olcia·
13 lat temu
Witaj! Odrazu jak zobaczyłam ten pysznie wyglądający przepis, postanowiłam spróbować to zrobić.. ale nic mi nie wyszło.. ciasto nie wyrosło.. a do czekolady nie chciały się przyklejać kuleczki.. POMOCY, chce je zrobić jeszcze raz, prosze o rady
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Trzymaj się ściśle przepisu. Masło utrzyj porządnie z cukrem i później dokładnie z jajkami. Mąkę z proszkiem natomiast należy wmieszać delikatnie i nie mieszać za dużo. Posypkę nasyp do miseczki. Odwrócony wafelek do góry nogami, zanurzony już w czekoladzie (poczekaj tylko chwilę, aż nadmiar czekolady ocieknie), włóż do tej miseczki. Posypka przyklei się sama do czekolady. Powodzenia.