Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste ciasto babkowe, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.
wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)
ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
kolorowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty na najwyższych obrotach).
Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na niskich obrotach).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków do ok. ⅔ ich wysokości.
Piec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół lub 160°C, termoobieg. (Czas pieczenia podany jest dla małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią). Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Trzymając za wafel, zanurzyć ciasto w czekoladzie, pokręcić wafelkiem, aby czekolada dobrze pokryła ciasto i poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
Odwrócić i posypać posypką lub nasypać posypkę do małej miseczki, do niej włożyć wafelka czekoladą w dół i poruszać wafelkiem, aby posypka przykleiła się do czekolady. Wafelki odstawić na bok i pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: Lekko zmnieniony przepis ze strony: chefkoch.de
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Liczba porcji:
Zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło 23 mini wafelków.
Jutro chcę upiec te muffiny, proszę o odpowiedź czy można czymś nadziać przed pieczeniem? Czy można do środka włożyć np czekoladę, żeby nie były takie suche?
Myślę, że można dać coś do środka, tak jak do zwykłych babeczek. Jedyne czego się obawiam to czy ładnie wyrosną tj. czy będą mieć taką górkę, bo jak się włoży nadzienie do babeczek to one czasami wychodzą nierówne lub zapadnięte. Myślę, że warto spróbować jak proponujesz z kawałkiem czekolady ;) Napisz jak Ci wyszły.
bardzo prosty przepis i sprawdzony bo już robiłam je swoim synkom i naprawdę
im smakowały i podobały się bo są kolorowe polecam każdemu kto ma dzieci i nie tylko pozdrawiam
[quote]A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać ;([/quote]
Hej właśnie znalazłam ten przepis wafelki w marketach dostaniesz nie ma z nimi większego problemu są zazwyczaj pakowane po 20 sztuk więc w sam raz na jedną porcję pieczenia ;)
Witaj! Odrazu jak zobaczyłam ten pysznie wyglądający przepis, postanowiłam spróbować to zrobić.. ale nic mi nie wyszło.. ciasto nie wyrosło.. a do czekolady nie chciały się przyklejać kuleczki.. POMOCY, chce je zrobić jeszcze raz, prosze o rady
Trzymaj się ściśle przepisu. Masło utrzyj porządnie z cukrem i później dokładnie z jajkami. Mąkę z proszkiem natomiast należy wmieszać delikatnie i nie mieszać za dużo. Posypkę nasyp do miseczki. Odwrócony wafelek do góry nogami, zanurzony już w czekoladzie (poczekaj tylko chwilę, aż nadmiar czekolady ocieknie), włóż do tej miseczki. Posypka przyklei się sama do czekolady. Powodzenia.