Babeczki w waflu

43 Komentarzy
Babeczki w waflu

Zwyczajne babeczki upieczone w wafelkach do lodów. Proste, ładnie wyglądające i cieszące oko dziecka. Wafle, proste ciasto babkowe, czekolada i kolorowa posypka – wszystko to, co dzieci lubią. Upiekłam je dla synka do przedszkola. Nie było dziecka, któremu by nie smakowało.

Składniki na ok. 23 babeczki:

Ciasto ucierane:

  • 100 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 125 g mąki pszennej
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • wafelki do lodów (z płaskim dnem. Mogą być z czekoladą w środku lub bez)
  • ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju np. rzepakowego
  • kolorowa posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej wafelki.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić na bok. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty na najwyższych obrotach).
  3. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać tylko do połączenia składników. (Można zmiksować na niskich obrotach).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką. Wyciskać ciasto do wafelków do ok. ⅔ ich wysokości.

2

  1. Piec ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół lub 160°C, termoobieg. (Czas pieczenia podany jest dla małych wafelków. Babeczki w większych waflach piec dłużej, aż ładnie wyrosną i się zarumienią). Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Czekoladę posiekać i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Trzymając za wafel, zanurzyć ciasto w czekoladzie, pokręcić wafelkiem, aby czekolada dobrze pokryła ciasto i poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski.
  2. Odwrócić i posypać posypką lub nasypać posypkę do małej miseczki, do niej włożyć wafelka czekoladą w dół i poruszać wafelkiem, aby posypka przykleiła się do czekolady. Wafelki odstawić na bok i pozostawić do zastygnięcia.

Źródło: Lekko zmnieniony przepis ze strony: chefkoch.de

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

Zależy od wielkości wafli. U mnie wyszło 23 mini wafelków.

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babeczki w waflu Babeczki w waflu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 1 lat temu
    Spoko, ale trzeba użyć płytkich wafelków bo w wysokich i wąskich nie wyrosną ładne babeczki. No i piec dłużej, min. 20-25 min. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Wafelki przed pieczeniem czymś smarujemy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Swallow · 2 lat temu
    Dodałam czekoladę do środka. Wyrosły ok. Niestety ciasta starczyło mi ledwie na 12 muffinek a miałam malutkie wafelki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Swallow · 2 lat temu
    Jutro chcę upiec te muffiny, proszę o odpowiedź czy można czymś nadziać przed pieczeniem? Czy można do środka włożyć np czekoladę, żeby nie były takie suche?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Myślę, że można dać coś do środka, tak jak do zwykłych babeczek. Jedyne czego się obawiam to czy ładnie wyrosną tj. czy będą mieć taką górkę, bo jak się włoży nadzienie do babeczek to one czasami wychodzą nierówne lub zapadnięte. Myślę, że warto spróbować jak proponujesz z kawałkiem czekolady ;) Napisz jak Ci wyszły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Goska · 5 lat temu
    Witam co zrobic zeby wafeleki nie zmiekly
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 7 lat temu
    witam
    czy mozna zrobic babeczki z innego przepisu ale w tych waflach ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Suzan · 9 lat temu
    witam, czy po zanurzeniu w czekoladzie mozna na wierzch dac i male owoce np jagody i cukierki razem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agata · 10 lat temu
    Te babeczki są świetne. Trochę się bałam czy mi wyjdą, ale niepotrzebnie. Super wyglądają i smakują. Polecam i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madga28 · 10 lat temu
    bardzo prosty przepis i sprawdzony bo już robiłam je swoim synkom i naprawdę
    im smakowały i podobały się bo są kolorowe polecam każdemu kto ma dzieci i nie tylko pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 11 lat temu
    zrobiłam dzisiaj z synem, wyglądają pięknie tylko ciasto wyszło mi jakieś twarde, co na to poradzić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Nie doczekałam niedzieli, zrobiłam na próbę, właśnie jemy, są super...mi wyszło 5 ale w dużych waflach. A na urodzinki zrobie lawendowe;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Wyglądają świetnie, w niedzielę zrobię na urodziny synka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    wygląda to poprostu bosko. kupię wafelki i napewno zrobię :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata Ostrowska · 11 lat temu
    [quote]A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać ;([/quote]
    Hej właśnie znalazłam ten przepis wafelki w marketach dostaniesz nie ma z nimi większego problemu są zazwyczaj pakowane po 20 sztuk więc w sam raz na jedną porcję pieczenia ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    A można wiedzieć gdzie kupiłaś wafelki? Nigdzie nie mogę takich dostać ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ola · 11 lat temu
    czy można zamiast tej masy zrobić białko z cukrem?? myślisz ze też wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Mam pytanie czy te wafelki są ciemne od środka czy są czymś wyłożone - ja kupiłam zwykłe wafle do lodów i są całe jasne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    Przepiękne są, chciałam zrobić córce na urodziny, ale nie mogę dostać nigdzie wafelków. Gdzie można kupić? Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 12 lat temu
    Aha.. a jak najlepiej utrzeć, czym?? nie posiadam miksera ;< bo ja robiłam w robocie Kasie, i on chyba nie zdał egzaminu..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcia · 12 lat temu
    Witaj! Odrazu jak zobaczyłam ten pysznie wyglądający przepis, postanowiłam spróbować to zrobić.. ale nic mi nie wyszło.. ciasto nie wyrosło.. a do czekolady nie chciały się przyklejać kuleczki.. POMOCY, chce je zrobić jeszcze raz, prosze o rady
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Trzymaj się ściśle przepisu. Masło utrzyj porządnie z cukrem i później dokładnie z jajkami. Mąkę z proszkiem natomiast należy wmieszać delikatnie i nie mieszać za dużo. Posypkę nasyp do miseczki. Odwrócony wafelek do góry nogami, zanurzony już w czekoladzie (poczekaj tylko chwilę, aż nadmiar czekolady ocieknie), włóż do tej miseczki. Posypka przyklei się sama do czekolady. Powodzenia.