Pająki czekoladowe

28 Komentarzy

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe nadają się  na przyjęcia dziecięce. Dzieci były wprost nimi zachwycone. Nie tylko ich wyglądem (mimo że powinien odstraszać), ale również dlatego, że są całe z czekolady. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Dlatego może przygotować je każdy, nawet ten, kto nie czuje się pewnie przy piekarniku. Ich jedyną wadą jest to, że są nieco pracochłonne.

Składniki:
Na blok czekoladowy:

  • 200g herbatników
  • 100g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50ml mleka

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka (dowolne np. herbatniki lub ciasteczka owsiane)
  • paluszki (z solą lub bez)*
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • ok. 200- 250g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę na blok czekoladowy. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno.)
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na ciasteczka tworząc jakby półkule. Gotowe wstawić do lodówki.

02

  1. Paluszki pociąć na krótkie i trochę dłuższe kawałki.

03

  1. Krótki i dłuższy kawałek połączyć przy pomocy masy marcepanowej.

04

  1. Z marcepanu zrobić oczy. (Należy zrobić najpierw białe kółeczka, kolejno marcepan zagnieść z kakao i zrobić z niego mniejsze kółeczka. Mniejsze, kakaowe kółeczka należy nałożyć na jasne).

05

  1. Wyciągnąć z lodówki ciasteczka z blokiem czekoladowym. Końcówką ostrego noża zrobić z dwóch stron po 3 dziurki. W każdą dziurkę wsadzić przygotowane paluszki (krótszą częścią).

06

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć pająki (np. przy pomocy pędzelka). Dodatkowo można jeszcze palcami dotknąć czekoladę, aby powstały na niej nierówności.
  2. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułożyć oczy z marcepanu.
  3. Pająki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: Paluszki mogą być solone. Nie ma obawy, sól nie jest wyczuwalna.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szana · 13 lat temu
    za te pajaki, az cie bede obserwowac bo musisz byc bardzo kreatywna osobka :)
    bardzo boje sie ogolem pajakow i nie wiem czy bym je zjadla, choc zapewne sa przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margot · 13 lat temu
    genialne , świetne , no cudne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natalia · 13 lat temu
    Rewelacja! Gratuluję pomysłowości i wykonania. To pewnie najsłodsze pająki na świecie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eshai · 13 lat temu
    niesamowite! w niedzielę biorę się do robotki i prześlę zdjęcia;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    komarka · 13 lat temu
    Wyglądają przerażająco smacznie ;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KucharzyTrzech · 13 lat temu
    Nienawidzę pająków :) Te nogi u Ciebie są straszne, ale te ich pyszczki PRZEUROCZE. Moje dziecię "gustuje" we wszystkich robaczkach, owadach itp. Już wiem jaką jej niespodziankę zrobię :)
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    jestem zauroczona!
    naprawdę, zjawiskowe te pająki!
    haaaalloween zapowiada się niebywałe!