Pająki czekoladowe nadają się na przyjęcia dziecięce. Dzieci były wprost nimi zachwycone. Nie tylko ich wyglądem (mimo że powinien odstraszać), ale również dlatego, że są całe z czekolady. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Dlatego może przygotować je każdy, nawet ten, kto nie czuje się pewnie przy piekarniku. Ich jedyną wadą jest to, że są nieco pracochłonne.
Składniki: Na blok czekoladowy:
200g herbatników
100g orzechów włoskich lub migdałów
100g masła
50g cukru
1,5 łyżki kakao
50ml mleka
Dodatkowo:
okrągłe ciasteczka (dowolne np. herbatniki lub ciasteczka owsiane)
paluszki (z solą lub bez)*
masa marcepanowa
kakao
ok. 200- 250g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Przygotować masę na blok czekoladowy. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno.)
Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasteczka tworząc jakby półkule. Gotowe wstawić do lodówki.
Paluszki pociąć na krótkie i trochę dłuższe kawałki.
Krótki i dłuższy kawałek połączyć przy pomocy masy marcepanowej.
Z marcepanu zrobić oczy. (Należy zrobić najpierw białe kółeczka, kolejno marcepan zagnieść z kakao i zrobić z niego mniejsze kółeczka. Mniejsze, kakaowe kółeczka należy nałożyć na jasne).
Wyciągnąć z lodówki ciasteczka z blokiem czekoladowym. Końcówką ostrego noża zrobić z dwóch stron po 3 dziurki. W każdą dziurkę wsadzić przygotowane paluszki (krótszą częścią).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć pająki (np. przy pomocy pędzelka). Dodatkowo można jeszcze palcami dotknąć czekoladę, aby powstały na niej nierówności.
Na jeszcze płynnej czekoladzie ułożyć oczy z marcepanu.
Pająki przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Uwaga: Paluszki mogą być solone. Nie ma obawy, sól nie jest wyczuwalna.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Kasiu[/b] proponuję zapytać na poczcie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Czy da sie te ciasteczka przeslac w paczuszce? Czy wytrzymaja 2-3 dni w drodze. Czy moze sie rozpuszcza, albo beda zle smakowaly?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
11 lat temu
Pająki są rewelacyjne!!! zrobię je mojej córce na urodziny. Kilka lat temu miała hodowlę pajaków, bedzie to wspaniały prezent, tylko zrobię im 8 nóg, dziekuję za pomysł :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Tereso[/b] tak, możesz :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
teresa·
12 lat temu
Witam. mam problemy z zakupem masy marcepanowej. Czy mogę użyć "chlebka" marcepanowego? Jak Pani myśli?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Jowito[/b] można dać jeszcze ciepłą. Tak, możesz je zrobić wcześniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jowita·
12 lat temu
Witam! Proszę napisać czy można masę jeszcze ciepłą wymieszać z ciasteczkami i orzechami, czy też lepiej żeby wystygła? Czy można je spokojnie zrobić na kilka dni przed imprezą? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
13 lat temu
Pająki mają 8 nóg :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Marto[/b] wszystko zależy od tego jakieś wielkości ciasteczka okrągłe kupiłaś. Nogi dopasowywałam go gotowej półkuli. Robienie nóg jest rzeczywiście najbardziej pracochłonne, ale radziłabym jednak zrobić te półkule i dopiero nogi. Kulki niech sobie leżą w lodówce, a nogi zrób jak czas pozwoli :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
13 lat temu
Rewelacyjne pajaki!!!Jakiej one sa wielkosci?Nie wiem jak pociac paluszki(ile centymetow?),a chcialabym o tego zaczac,bo napewno to jest pracochlonne.
Dziekuje
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lana·
13 lat temu
[b]WOW! swietny wynalazek! Zachwycajace! Tip: pajaki maja osiem nog. Zauwazajac, ze znajduja sie na stolach dzieci moze warto to zmienic(cel edukacyjny)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Aniu[/b] ale się uśmiałam. Dokładnie Cię rozumiem. Najżmudniejsza praca to faktycznie te nogi. Najczęściej jednak takie "ozdobne" wypieki są pracochłonne. Dziękuję bardzo za komentarz :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anianoir·
14 lat temu
Pająki super. Naprawdę podziwiam za cierpliwość. Mi z przepisu wyszło 11 przy łamaniu paluszków na nogi stwierdziłam, że nogi będą miały 3 ostatecznie przy smarowaniu czekoladą jeden z trzech pająków z nogami doprowadził mnie do nerwicy ;) więc ostatecznie nogi miały dwa ;) ale były pyszne i i tak zrobiły furorę :D.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kachna·
14 lat temu
wyglądają super :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
14 lat temu
Rewelacja!!!!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]eshai[/b] super! z chęcią zobaczę twoje "pajęczaki". Zdjęcia można dodawać jako zalogowany użytkownik (musisz założyć sobie konto na mojej stronie). Rejestracja/logowanie dostępne pod linkiem "Logowanie". Po zalogowaniu pojawi się po lewej stronie dodatkowy blok linków "Menu użytkownika" a potem już tylko "Dodaj własne zdjęcie". Jeśli jest to dla Ciebie zbyt kłopotliwe to po prostu wyślij mi na maila domowe.wypieki.gotowanie@gmail.com pozdrawiam Joanna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
eshai·
14 lat temu
moje pajączki już gotowe;) może nie są tak precyzyjne jak Twoje, ale również wszyscy są zachwyceni;) jak mogę podesłac zdjęcia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Szana[/b] również nie przepadam za pająkami ;-) ale takie czekoladowe nie odstraszały mnie od ich zjedzenia 8)