
Przepis na tartaletki czekoladowe z dodatkiem whisky. Tartaletki zawierają dużą ilość czekolady, przez co są mocno czekoladowe i słodkie. Dodatkowo wyczuwalny jest delikatnie smak alkoholu. Oryginalny przepis jest na tortownicę lub formę do tarty o średnicy 28cm. Przepis pochodzi z tego blogu.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 120g margaryny
 - 1 jajko
 - 30g zmielonych migdałów
 - szczypta soli
 - 90g cukru pudru
 - 175g mąki pszennej
 
Nadzienie:
- 90g margaryny
 - 100g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
 - 350g gorzkiej czekolady
 - 3 łyżki whisky
 
Dodatkowo:
- czekolada gorzka lub kakao do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2godz. lub na całą noc.
 - Formę na tartę (28cm), tortownicę (28cm) lub 8 foremek do tartaletek (o średnicy 10cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę (lub foremki).
 - Ciasto nakłuć widelcem.
 

- Formę z ciastem wstawić na 30 minut do lodówki.
 - Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i piec do zarumienienia się ciasta. (Tartaletki piekłam ok. 7- 10 minut. Ciasto w dużej formie należy piec troszkę dłużej ok. 15 minut. Najlepiej obserwować ciasto). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować nadzienie. Czekoladę posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok. Margarynę i śmietanę zagotować, aż margaryna się rozpuści. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Na końcu wmieszać whisky.
 - Gotowe nadzienie wyłożyć do formy. Tartę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
 - Udekorować kakao lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 40 min. | |
| 
 Czas pieczenia:  | 
około 30 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 1,5 - 2,5 godz. | |
| 
 Liczba porcji:  | 
około 12- 16 lub 8 tartaletek | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 

