Churros

96 Komentarzy
Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.

Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.

Składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu: "Polewa czekoladowa".

Sposób przygotowania:

  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
  3. Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z polewą czekoladową.

Uwaga:

  • Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Churros Churros Churros
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    Nic dodać nic ująć 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Przepis super wyszły pyszne u mnie wersja kładzione łyżką ponieważ stopił się rękaw od temperatury🤣ale wszyscy się zajadają myślimy o nadzieniu jak do pączków. Przepis godny polecenia dziekuje 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Ciasto za ścisłe, nieźle się napociłam żeby je wycisnąć do gorącego oleju. Niestety wyszły zbyt twarde
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Czy to jajko ma być dodane do ciepłej masy? Od razu, bez ostudzenia? Czy przypadkiem od razu się nie zetnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 4 lat temu
    Wyszły bajecznie 😁 mój 3 latek się nimi zajada. Tylko muszę kupić nowy rękaw... Padł w połowie 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Mucho delicioso! Wyszły idealnie. Przepis super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    wyszły idealne😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    U mnie pyszne wyszły. Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    Mmm pyszne krokiety o smaku churros a raczej churros o smaku krokietów ale spoko bo mam 12 lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    D · 4 lat temu
    Osobiście uważam, że nie wszystkim wychodzi ciasto, bo w przepisie nie zaznaczono, że ciasto przed dodaniem jajek powinno zostać schłodzone. Jak od razu dodamy jajka, to duże ryzyko, że będą wychodzić bam "kapcie". Ptysie robi się podobnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 4 lat temu
      Wyraźnie pisze, że do gorącej masy w miksować jajko, rada, lepiej wyciskać na papier a potem z małymi kawałkami papieru do oleju. Wyszły idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 4 lat temu
    Ja nie wiem, u was petarda A u mnie kupa :D A miał być ekstra prezent na walentynki (giggle)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 4 lat temu
      You made my day!!!! Dzięki, ale się nasmialam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Petarda!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Podwójna porcja, musiałam dać 1 jajo więcej ale wyszły rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 5 lat temu
    Przepis uważam za słaby. Robiłam churros już kilka razy i ten przepis uważam za najsłabszy. Bardzo twarde ciasto, niewygodne w przygotowaniu i nakladaniu A efekt koncowy kiepski, w środku jakby były niedorobione.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Robciu · 4 lat temu
      Bo zeby jakikolwiek przepis wyszedl, pierw trzeba umiec cokolwiek zrobic. Narzekac kazdy potrafi, niestety wiekszosc ma zerowe badz znikome zdolnosci manualne.
      Robilem, pyszne wyszly, polecam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rasza · 4 lat temu
      nie wiem jak mogły ci wyjść twarde i niedosmażone skoro ja bez rękawa cukierniczego zrobiłem wyciskane kuleczki z woreczka jednorazowego i są usmażone w środku i bardzo dobre 😂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      Nie prawda. Są super. Musiałaś sama zepsuć 😝
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 5 lat temu
    Jak uzyskać taki kształt ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, jak podałam w przepisie. Użyłam dużej tylki o średnicy 1 cm, w kształcie zamkniętej gwiazdki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Bardzo dobre wyszły:) polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 5 lat temu
    Zrobione, ciasto idealne, pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mafda · 5 lat temu
    Dzisiaj pierwszy raz robiłam, jedno ciasto z innego przepisu wyszło bardzo rzadkie, a to jest idealne gęste. Tylko ja robiłam bez cukru. Nie mam szprycownicy, posłużyłam się grubym wieczorkiem z odcietym rogiem. Pychotka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mia · 5 lat temu
    Mi się nie udały. Z ciasta od razu zaczął wypływać tłuszcz, ciasto było rzadkie. Wyciśnięte na olej rozpłynęły się. Wszystko do wyrzucenia, a zrobiłam tak jak w przepisie ?