Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.
Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.
250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
Podawać z polewą czekoladową.
Uwaga:
Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
A mi nie wyszło ... Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie: masło, wodę itd. zagotowałam i dodałam mąkę ... No i klops ... Zrobiła się jedna wielka bryła mokrej mąki i musiałam wyrzucić .... Dodałam jajko próbując to ratować ale nic to nie dało ... Co zrobiłam źle???
Trzeba mąkę zaparzyć, mieszając łyżką drewnianą, tak długo, aż ciasto będzie jednolite, odchodzić od ścianek garnka, a na dnie utworzy się biały nalot.
zrobilam pierwszy raz zniknely bez sladu,synowie sie zajadali,wkladalam do woreczka z cukrem i cynamonem i potrząsajac one sie w nim obtoczyly,nie ma problemu z wyciskaniem,jesli ciasto jest bardzo geste dodac jeszcze jedno jajko ,wyciskac uzywajac worka cukierniczego z koncowka w ksztalcie gwiazdki,,w mexyku robia je na miejscu na sniadanie ale maja odpowiedni lejek do tego,,tam sie nimi zajadalismy ale w domu zrobione tez sa smaczne,,,tak dziekujemy pani joanno za super przepis
Mam pytanie, ma Pani jakiś patent na wyciskanie ciasta ze szprycy lub urządzenia do ciastek? Zniszczyłam juz dwa urządzenia ponieważ gęste ciasto ciężko wycisnąć i wymaga dużo siły.
Świetne i w smaku i w kwestii wyglądu. Co ważne całkiem łatwo się robi. Jedyny minus to super gęste ciasto (a w moim przypadku w parzez tym idzie bałagan), które przyprawiło mnie o ból głowy, no ale tak już musi być :) Z polewą czekoladową smakuje baaardzo dobrze, choć można jeść też samo, jest wystarczająco słodkie.
witam jak przeczytalam ten przepis odrazu przypomnialy mi sie Swieta Bozego Narodzenia na Korsyce bylam tam rok temu i Korsykanie jedza ten przysmak wlasnie tylko w okresie swiat mozna go kupic na kazdym niemal targu podawany jak u nas kiedys frytki w papierowych rozkach:)
z plynna mleczna czekolada lub cukrem poprostu pychotka:)))i nazywa sie tak samo;)jak milo ze znalazlam ten przepis na pewno zrobie :)
Witam.
Bardzo dziękuję za ten przepis jest naprawdę świetny! I opisowo wszystko napisane, więc nie mam zastrzeżeń. Smaczne choć tłuste, ale ważne, że wszystkim smakowało, a ja dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję!
Mam pytanie co do polewy, a mianowicie: Jak u niej z wysychaniem? Bo chciałem zrobić churros na imprezę do znajomych i nie będzie można tam zrobić polewy tak, jak na zdj. Jeśli je nią zaleję i zostawię na noc wyschnie na tyle, by się do wszystkiego nie kleić, czy lepiej w takim razie użyć rozpuszczonej czekolady?
Polewę podaj osobno, aby można było wypiek w niej zanurzać. Możesz przygotować polewę wcześniej i potem ją podgrzać na piecu lub w kuchence mikrofalowej (ostrożnie, nie przegrzewając polewy,żeby się nie zwarzyła). Zgęstnieje trochę i jeśli będzie za gęsta dodaj trochę mleka. Możesz również churros zanurzyć w polewie, ale proponowałabym tak do połowy. Bedzie lepiej je chwytać ;). Polewa zgęstnieje, lekko zastygnie, ale przy dotyku będzie się kleić, dlatego oblane churros rozłóż pojedynczo. Churros najlepiej zrobić tego samego dnia, wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli chcesz, żeby polewa zastygła, to tak jak piszesz użyj roztopionej czekolady.