Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.
Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.
250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
Podawać z polewą czekoladową.
Uwaga:
Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oskii·
2 lat temu
Supii
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina ·
3 lat temu
Zamiast wyciskać je na rogrzany tłuszcz, można najpierw na papier do pieczenia. Trzeba potem je wyciąć i wrzucić na olej, ładnie schodzą z papieru. :))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
3 lat temu
Przestudziliśmy trochę ciasto przed dodaniem jaj.bylo bardzo gęste i byłam sceptyczna czy coś z tego wyjdzie. Ale wyszły super. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
3 lat temu
Mi to placek się wycisnął a nie słupek
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ulcia·
3 lat temu
Ciasto na PRAWDZIWE HISZPAŃSKIE churros, robione w domu przez gospodynie absolutnie nie zawiera ani masła, ani cukru ani jajek 🤦🏼♀️🙆🏼♀️ Robi się wyłącznie z wody, mąki i odrobiny soli. Cukier służy jedynie do posypania…
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
A z którego regionu są te prawdziwe Hiszpańskie ?z mojej wiedzy churros można zrobić tak jak Pani pisze z samej wody mąki i Oleju ale też i tak jak jest to przedstawione w przepisie. A ja uwielbiam wszystkie churros 😍 i ten przepis jest ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta ·
3 lat temu
Wyszły niestety strasznie tłuste. Spróbowałam pierwszy i ostatni raz
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Bo za mało rozgrzałaś tłuszcz. To się smaży jak nasze polskie faworki czy pączki. Trzeba pilnować żeby temperatura tłuszczu była taka jak w przepisie. Jak jeszcze odsączysz je na ręczniku papierowym to wcale nie są jakieś szczególne tłuste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K.·
3 lat temu
Co mogę użyć zamiast masła? Niestety nie mogę nabiału 🤦🏽♀️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
Jest masło bez laktozy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
K.·
3 lat temu
Jak to powiedziała pediatra 'laktoza to cukier, więc nic to nie da, że będzie jadła produktu bez laktozy, bo w składzie nadal jest to co szkodzi dziecku'. (Jestem karmiąca).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ulcia·
3 lat temu
Skoro masz masło BEZ laktozy to znaczy, ze NIE ZAWIERA LAKTOZY. A cukru do churros w Hiszpanii się nie dodaje (do ciasta znaczy). A nawet jeśli, to można go zastąpić czym innym. I tak BTW cukier, którym słodzimy a laktoza - czyli niby cukier, to nie są te same cukry! Ludzie chemia z podstawówki się kłania 🤣🤦🏼♀️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DrLil·
3 lat temu
Ulcia, ty to czytać ze zrozumieniem nie umiesz. Kobieta karmi piersią a dziecko uczulone jest na białko mleka, nie na laktozę. Dlatego nie może nabiału nawet BEZ LAKTOZY. A tak w ogóle laktoza jest w mleku kobiecym i nie ma się na nią uczulenia (najwyżej nietolerancję). A tak BTW po twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz kompetencji do udzielania porad z chemii nawet z zakresu podstawówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nietolerancjalaktozy·
3 lat temu
W podstawówce raczej o tym nie uczą. A produkty nabiałowe "bez laktozy" są tak na prawdę o obniżonej zawartości laktozy (warto przeczytać całe opakowanie, nie tylko duży napis) - bardziej wrażliwym szkodzą nawet te. Wiem coś o tym :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Laktoza to nie kazeina - to zupełnie inne związki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
2 lat temu
Masło bez laktozy to ściema marketingowa tak samo jak nabiał bez laktozy.Nie kupujcie tego syfu!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Pycha. Maszynka nie przetrwała i na koniec powstały pączusie z łyżeczki 👌
Robiłam pierwszy raz w życiu i wszystko wyszło idealnie...polecam...obawiam się tylko ze ta porcja jest za mała i będę dorabiać znów
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Mam pytanie czy ciasto musi być zimne czy przestudzone przed włożeniem do rękawa :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ulcia·
3 lat temu
Nie musi być zimne. Bardzo ciepłe i tak nie będzie, bo przed wbiciem jajka trzeba ciut przestudzić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Wcale nie trzeba studzić przed dodaniem jajek, równie dobrze wychodzi bez tego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Irmina ·
4 lat temu
Nasze wyszły pyszne i idalne bym powiedziała nie licząc tego że pękł rękaw i nie miałam czym wyciskać i zrobiłam z córką małe kuleczki 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ofca·
4 lat temu
Dziękuję! Wyszły przepyszne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Beznadziejny przepis... Za mało masła... W innych przepisach jest 100 gram. I czeka się z dodaniem jajek aż ciasto wystygnie..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ulcia·
3 lat temu
Zależy jak dużą porcje chcesz :) a co do jajek to całkowicie się zgadzam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Wychodzi z taką ilością masła jak w przepisie i bez studzenia ciasta przed dodaniem jajek. Najpierw spróbuj zrobić zgodnie z przepisem a potem krytykuj.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Linka·
4 lat temu
To chyba tylko mi jedynej nie wyszły😪 Wszystkie składniki były odmierzone wszystko zgodnie z instrukcją, tylko pieniądze wydane. Ciasto było za twarde nie mogłam wogule go włożyć do rękawa a jak smażyłam to były calę surowe. Bardzo się zawiodłam (n)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwka·
4 lat temu
Dziś zrobiłam Dziękuję za przepis 😊Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M. ·
4 lat temu
Miałam tylko 100g mąki pszennej, dodałam 50g kukurydzianej i 50g ryżowej - mimo to wyszły rewelacyjne, jak z najlepszych food trucków! 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
4 lat temu
Co za bzdura by od razu dodać jajko przecież wszystko się ścina
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Nie ścięło się wyszło idealnie,a tez byłam nastawiona sceptycznie 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Szymon·
4 lat temu
Jajka (i to pojedynczo i stopniowo) dodajesz po wystudzeniu ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
1 lat temu
Nie ścina się, spróbuj. Wyjdzie idealnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Bardzo dobre, dzieciom smakowały :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Wyszły genialnie! Pierwszy raz je robiłam, gwiazdki wyszły trochę pokracznie bo wyciskalam przez gwiazdkę wyciętą zakrętce od butelki. Ale i tak ciasto pyszne i chrupiące ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Kreatywnie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Wyszły pyszne 😋 Choć ręce bolą od wyciskania. Polecam połączyć cukier z cynamonem tak jak oryginalne churros.