Churros

96 Komentarzy
Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.

Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.

Składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu: "Polewa czekoladowa".

Sposób przygotowania:

  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
  3. Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z polewą czekoladową.

Uwaga:

  • Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Churros Churros Churros
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilka · 5 lat temu
    Przepyszne! Wyszły mi szybko i DUŻO a zniknęły w kilka sekund :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KuchtoMama · 6 lat temu
    A mi nie wyszło ... Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie: masło, wodę itd. zagotowałam i dodałam mąkę ... No i klops ... Zrobiła się jedna wielka bryła mokrej mąki i musiałam wyrzucić .... Dodałam jajko próbując to ratować ale nic to nie dało ... Co zrobiłam źle???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Trzeba mąkę zaparzyć, mieszając łyżką drewnianą, tak długo, aż ciasto będzie jednolite, odchodzić od ścianek garnka, a na dnie utworzy się biały nalot.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 6 lat temu
    Jeśli dodam jajko do ciasta, które nie będzie wystudzone, nie zetnie się?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    irena · 7 lat temu
    Na Costa Brava jadłam je z nuttelą w środku,albo z budyniem były pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 7 lat temu
    Wyglądają smakowicie ale oryginalne hiszpańskie churrosy robi sie bez żadnego jajka.;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie musi być oryginalnie. To są "domowe" wypieki ;) A jeśli masz przepis bez jajek to chętnie skorzystam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jolaa · 8 lat temu
    zrobilam pierwszy raz zniknely bez sladu,synowie sie zajadali,wkladalam do woreczka z cukrem i cynamonem i potrząsajac one sie w nim obtoczyly,nie ma problemu z wyciskaniem,jesli ciasto jest bardzo geste dodac jeszcze jedno jajko ,wyciskac uzywajac worka cukierniczego z koncowka w ksztalcie gwiazdki,,w mexyku robia je na miejscu na sniadanie ale maja odpowiedni lejek do tego,,tam sie nimi zajadalismy ale w domu zrobione tez sa smaczne,,,tak dziekujemy pani joanno za super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 8 lat temu
    Najlepsze z polewą czekoladową i LODAMI MIĘTOWYMI!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kaska · 9 lat temu
    Mam pytanie, ma Pani jakiś patent na wyciskanie ciasta ze szprycy lub urządzenia do ciastek? Zniszczyłam juz dwa urządzenia ponieważ gęste ciasto ciężko wycisnąć i wymaga dużo siły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Samanta · 9 lat temu
    Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką tortową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 10 lat temu
    Świetne i w smaku i w kwestii wyglądu. Co ważne całkiem łatwo się robi. Jedyny minus to super gęste ciasto (a w moim przypadku w parzez tym idzie bałagan), które przyprawiło mnie o ból głowy, no ale tak już musi być :) Z polewą czekoladową smakuje baaardzo dobrze, choć można jeść też samo, jest wystarczająco słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominik · 10 lat temu
    Churrosy pychota, ale z czekoladą po prostu niebo w gębie jak to się mówi naprawdę polecam palce lizać zrobię taki na urodzinki :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ela · 10 lat temu
    witam jak przeczytalam ten przepis odrazu przypomnialy mi sie Swieta Bozego Narodzenia na Korsyce bylam tam rok temu i Korsykanie jedza ten przysmak wlasnie tylko w okresie swiat mozna go kupic na kazdym niemal targu podawany jak u nas kiedys frytki w papierowych rozkach:)
    z plynna mleczna czekolada lub cukrem poprostu pychotka:)))i nazywa sie tak samo;)jak milo ze znalazlam ten przepis na pewno zrobie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 11 lat temu
    Przepis jest świetny! Robiłam je już kilka razy, ale ostatnim razem coś poszło nie tak i przy smażeniu churro strasznie puchły :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 11 lat temu
    A czy można zastąpić czymś ten rękaw cukierniczy ? :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może masz maszynkę do ciastek, a w ostateczności to gruby worek do mrożenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julita · 11 lat temu
    Ciasto jest za mało gęste, żeby coś wyszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alsea · 11 lat temu
    Witam.
    Bardzo dziękuję za ten przepis jest naprawdę świetny! I opisowo wszystko napisane, więc nie mam zastrzeżeń. Smaczne choć tłuste, ale ważne, że wszystkim smakowało, a ja dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę :)
    Jeszcze raz bardzo dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 11 lat temu
    Jadłam na wczasach na furtaventurze pychooooota codziennie jadłam rano ale z nutellą swietnie się komponowało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    Jadłam prawdziwe domowe churros w Hiszpanii (na wymianie) i stwierdzam, że te są tak samo pyszne! Polecam ;D (najlepsze są jeszcze trochę ciepłe)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 12 lat temu
    Mam pytanie co do polewy, a mianowicie: Jak u niej z wysychaniem? Bo chciałem zrobić churros na imprezę do znajomych i nie będzie można tam zrobić polewy tak, jak na zdj. Jeśli je nią zaleję i zostawię na noc wyschnie na tyle, by się do wszystkiego nie kleić, czy lepiej w takim razie użyć rozpuszczonej czekolady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Polewę podaj osobno, aby można było wypiek w niej zanurzać. Możesz przygotować polewę wcześniej i potem ją podgrzać na piecu lub w kuchence mikrofalowej (ostrożnie, nie przegrzewając polewy,żeby się nie zwarzyła). Zgęstnieje trochę i jeśli będzie za gęsta dodaj trochę mleka. Możesz również churros zanurzyć w polewie, ale proponowałabym tak do połowy. Bedzie lepiej je chwytać ;). Polewa zgęstnieje, lekko zastygnie, ale przy dotyku będzie się kleić, dlatego oblane churros rozłóż pojedynczo. Churros najlepiej zrobić tego samego dnia, wtedy są najsmaczniejsze. Jeśli chcesz, żeby polewa zastygła, to tak jak piszesz użyj roztopionej czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    romantyczka · 12 lat temu
    Widziałam przepis w programie 'Nigella Gotuje'. trochę się różni od tego tutaj, ale niewiele. Po prostu pychotka.! :P