Churros

96 Komentarzy
Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawany jest na śniadanie, w towarzystwie gęstej, gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Churros najsmaczniejsze są świeże, zaraz po usmażeniu. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem.

Churros podaję z polewą czekoladową z tego przepisu: "Polewa czekoladowa", zrobioną z połowy porcji.

Składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu: "Polewa czekoladowa".

Sposób przygotowania:

  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
  3. Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z polewą czekoladową.

Uwaga:

  • Ciasto jest gęste i można wycisnąć je z rękawa cukierniczego z dużą tylką lub przez maszynkę do ciastek. Jednorazowe rękawy cukiernicze się w tym przepisie nie sprawdzają.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Churros Churros Churros
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oskii · 11 miesięcy temu
    Supii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Zamiast wyciskać je na rogrzany tłuszcz, można najpierw na papier do pieczenia. Trzeba potem je wyciąć i wrzucić na olej, ładnie schodzą z papieru. :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 2 lat temu
    Przestudziliśmy trochę ciasto przed dodaniem jaj.bylo bardzo gęste i byłam sceptyczna czy coś z tego wyjdzie. Ale wyszły super. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Mi to placek się wycisnął a nie słupek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ulcia · 2 lat temu
    Ciasto na PRAWDZIWE HISZPAŃSKIE churros, robione w domu przez gospodynie absolutnie nie zawiera ani masła, ani cukru ani jajek 🤦🏼‍♀️🙆🏼‍♀️ Robi się wyłącznie z wody, mąki i odrobiny soli. Cukier służy jedynie do posypania…
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 2 lat temu
      A z którego regionu są te prawdziwe Hiszpańskie ?z mojej wiedzy churros można zrobić tak jak Pani pisze z samej wody mąki i Oleju ale też i tak jak jest to przedstawione w przepisie. A ja uwielbiam wszystkie churros 😍 i ten przepis jest ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Wyszły niestety strasznie tłuste. Spróbowałam pierwszy i ostatni raz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 9 miesięcy temu
      Bo za mało rozgrzałaś tłuszcz. To się smaży jak nasze polskie faworki czy pączki. Trzeba pilnować żeby temperatura tłuszczu była taka jak w przepisie. Jak jeszcze odsączysz je na ręczniku papierowym to wcale nie są jakieś szczególne tłuste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K. · 2 lat temu
    Co mogę użyć zamiast masła? Niestety nie mogę nabiału 🤦🏽‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 2 lat temu
      Jest masło bez laktozy
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        K. · 2 lat temu
        Jak to powiedziała pediatra 'laktoza to cukier, więc nic to nie da, że będzie jadła produktu bez laktozy, bo w składzie nadal jest to co szkodzi dziecku'. (Jestem karmiąca).
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ulcia · 2 lat temu
          Skoro masz masło BEZ laktozy to znaczy, ze NIE ZAWIERA LAKTOZY. A cukru do churros w Hiszpanii się nie dodaje (do ciasta znaczy). A nawet jeśli, to można go zastąpić czym innym. I tak BTW cukier, którym słodzimy a laktoza - czyli niby cukier, to nie są te same cukry! Ludzie chemia z podstawówki się kłania 🤣🤦🏼‍♀️
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            DrLil · 2 lat temu
            Ulcia, ty to czytać ze zrozumieniem nie umiesz. Kobieta karmi piersią a dziecko uczulone jest na białko mleka, nie na laktozę. Dlatego nie może nabiału nawet BEZ LAKTOZY. A tak w ogóle laktoza jest w mleku kobiecym i nie ma się na nią uczulenia (najwyżej nietolerancję). A tak BTW po twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie masz kompetencji do udzielania porad z chemii nawet z zakresu podstawówki.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Nietolerancjalaktozy · 2 lat temu
            W podstawówce raczej o tym nie uczą. A produkty nabiałowe "bez laktozy" są tak na prawdę o obniżonej zawartości laktozy (warto przeczytać całe opakowanie, nie tylko duży napis) - bardziej wrażliwym szkodzą nawet te. Wiem coś o tym :)
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Magda · 10 miesięcy temu
            Laktoza to nie kazeina - to zupełnie inne związki 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna · 1 lat temu
        Masło bez laktozy to ściema marketingowa tak samo jak nabiał bez laktozy.Nie kupujcie tego syfu! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Pycha. Maszynka nie przetrwała i na koniec powstały pączusie z łyżeczki 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Fantastyczny szybki przepis. Churrosy wyszły obłędnie pyszne. Polecam robiłam z podwójną porcję. Przepyszne (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz w życiu i wszystko wyszło idealnie...polecam...obawiam się tylko ze ta porcja jest za mała i będę dorabiać znów
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 3 lat temu
      Mam pytanie czy ciasto musi być zimne czy przestudzone przed włożeniem do rękawa :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ulcia · 2 lat temu
        Nie musi być zimne. Bardzo ciepłe i tak nie będzie, bo przed wbiciem jajka trzeba ciut przestudzić
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Julia · 9 miesięcy temu
          Wcale nie trzeba studzić przed dodaniem jajek, równie dobrze wychodzi bez tego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irmina · 3 lat temu
    Nasze wyszły pyszne i idalne bym powiedziała nie licząc tego że pękł rękaw i nie miałam czym wyciskać i zrobiłam z córką małe kuleczki 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ofca · 3 lat temu
    Dziękuję! Wyszły przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Beznadziejny przepis... Za mało masła... W innych przepisach jest 100 gram. I czeka się z dodaniem jajek aż ciasto wystygnie..
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ulcia · 2 lat temu
      Zależy jak dużą porcje chcesz :) a co do jajek to całkowicie się zgadzam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 9 miesięcy temu
      Wychodzi z taką ilością masła jak w przepisie i bez studzenia ciasta przed dodaniem jajek. Najpierw spróbuj zrobić zgodnie z przepisem a potem krytykuj.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Linka · 3 lat temu
    To chyba tylko mi jedynej nie wyszły😪 Wszystkie składniki były odmierzone wszystko zgodnie z instrukcją, tylko pieniądze wydane. Ciasto było za twarde nie mogłam wogule go włożyć do rękawa a jak smażyłam to były calę surowe. Bardzo się zawiodłam (n)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwka · 3 lat temu
    Dziś zrobiłam Dziękuję za przepis 😊Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 3 lat temu
    Miałam tylko 100g mąki pszennej, dodałam 50g kukurydzianej i 50g ryżowej - mimo to wyszły rewelacyjne, jak z najlepszych food trucków! 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Co za bzdura by od razu dodać jajko przecież wszystko się ścina
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 3 lat temu
      Nie ścięło się wyszło idealnie,a tez byłam nastawiona sceptycznie 😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Szymon · 3 lat temu
      Jajka (i to pojedynczo i stopniowo) dodajesz po wystudzeniu ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Julia · 9 miesięcy temu
      Nie ścina się, spróbuj. Wyjdzie idealnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Bardzo dobre, dzieciom smakowały :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Wyszły genialnie! Pierwszy raz je robiłam, gwiazdki wyszły trochę pokracznie bo wyciskalam przez gwiazdkę wyciętą zakrętce od butelki. Ale i tak ciasto pyszne i chrupiące ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Wyszły pyszne 😋 Choć ręce bolą od wyciskania. Polecam połączyć cukier z cynamonem tak jak oryginalne churros.