Węzełki pomarańczowe

7 Komentarzy
Węzełki pomarańczowe

Węzełki pomarańczowe to szybki wypiek, który polecam na Tłusty Czwartek lub gdy goście są w drodze. Na Tłusty Czwartek polecam je szczególnie osobom niewprawionym w robieniu pączków. Są one bowiem łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachną pomarańczą. Są dość ciężkie, mają twardą, mocno chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Nadadzą się do kawy, ale również jako przekąska na drogę. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania.

Składniki na 16 sztuk:

  • 50g masła (lub margaryny)
  • 3 małe jajka (lub ewentualnie 2 jajka rozmiaru L)
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • ok. 650g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka (temperatura pokojowa)
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodać skórkę z pomarańczy.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z mlekiem do utartej masy, początkowo miksując, a gdy masa zgęstnieje, zagnieść ręką.
  3. Ciasto podzielić, na posypanym mąką blacie, na 16 równych części.
  4. Z każdej uformować wałek o długości ok. 25 cm (nie dłuższy jednak niż 30cm) i zawinąć luźno węzełek. (Nie polecam formowania za długich wałków, ponieważ węzełki będą miały za długie końce, które usmażone mogą oderwać się od węzła).

2

  1. Węzełki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, jak pączki, z obu stron na złoty kolor. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. Ważne, aby ciasto usmażyło się w środku węzła, gdzie jest go najwięcej). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Źródło: Przepis pochodzi z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Węzełki pomarańczowe Węzełki pomarańczowe Węzełki pomarańczowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 8 lat temu
    Czy można je także upiec w piekarniku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    ja właśnie skończyłąm smażenie, co prawda zamiast węzłków zrobiłam ''poduszeczki'' ale w smaku rewelacja, kruche, pyszne !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Baśka · 11 lat temu
    Wyglądają rewelacyjnie.Jutro zrobię z Moją córcią :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania-rudix · 11 lat temu
    dzisiaj z kubusiem piekliśmy węzełki ile było radości,jak mój mały kucharz dorwał sie do roboty,hihi.wezełki bardzo rodzince smakowały maja delikatnie pomarańczowy smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anianoir · 12 lat temu
    Korzystałam ostatnio z tego przepisu, tylko nie robiłam węzełków a małe kulki i zamiast posypki z cukru pudru z soku z pomarańczy zrobiłam pomarańczowy lukier. Wyszły obłędne i o dziwo na drugi dzień były jeszcze smaczniejsze, co raczej przy pączkowym cieście się nie zdarza. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Bardzo urokliwe są te węzełki :)
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    małgo · 13 lat temu
    są O-BŁĘ-DNE !!

    pozdrawiam:)
    Yummy & Tasty