Smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już można formować bułeczek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki pszennej
30 g cukru
½ łyżeczki soli
125 ml mleka, lekko ciepłego
15 g świeżych drożdży
1 żółtko
30 g masła, temperatura pokojowa
Nadzienie:
10 świeżych, niedużych truskawek
1 łyżka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W czasie wyrastania, przygotować nadzienie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
Swietny przepis! Robie kolejny raz (wykorzystalam suche drozdze, a mieszalam zwyklym mikserem z koncowkami do ciast drozdzowych), tym razem z nutella :) poprzednie zniknely w 5 minut, jeszcze cieplutkie.
witam, mam wszystko co trzeba + ogromny apetyt na te bułeczki. Jedynie problem mam z drożdżami - mam tylko suche dlatego proszę o radę jakiej ilości użyć? pozdrawiam
Witam.dziś wypróbowałam przepis. Wygladaja bardzo apetetycznie, niestety nie moge spróbować, poniewaz jestem mama karmiaca..ze wzgledu na jajko i mleko ;( ale mój maz z checia spałaszuje.Dodam jeszcze ,ze jestem beztalenciem kulinarnym...a tutaj tak miło mnie zaskoczyło ;P pozdrawiam bardzo serdecznie
Wyszło za.pierwszym razem!trochę krócej.jednak Trzymałam.w piekarniku,i są tak puszyste i mięciutkie że jestem w Szoku. Nie zrobiła.się skorupka wierzchu,ani nie Zaczęły twardniec...Czego to zasługa? Mleka? Jednego.tylko.żółtka? Pycha!!! Chyba wykorzystam.ten.Przepis do lipcowych.Jagodzianek...
Już drugi raz do nich podchodzę i znowu mi nie wyrosły... :-( tyle komentarzy pozytywnych...liczyłam na to, że wyjdą nawet takiemu beztalenciowi do wypieków.. zupełnie nie mam ręki do drożdżowych ciast... może mi Pani podpowiedzieć, dlaczego ciasto nie wyrasta? Ewidentnie coś robię źle już przy punkcie 1 i nie wiem zupełnie co... :-(
składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe (tj. nie za ciepłe, ani nie za chłodne). Wszystkie składniki dobrze wyrobić ręką lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
Witam,
skorzystaliśmy z przepisu i super...!!!
Za którymś razem postanowiliśmy przetestować z innym nadzieniem zamiast truskawki daliśmy powidła śliwkowe a kolejny raz gęsty dżem z czarnej porzeczki i to rewelacja :) dosłownie na każda kulkę 1/2 łyżeczki wystarcza nic nie wycieka. dodajemy jednak więcej cukru naszym zdaniem słodsze...:)
Przepis super tani i smaczny polecamy 100% zadowolenia .
Ps :
porcja z przepisu to za mało :)
Pycha!!! Zrobiłam z nutellą ( moje chłopaki za nią przepadają).Jestem pod wrażeniem, że z tak prostego przepisu wyszły tak przepyszne bułeczki. Mięciutkie ,puszyste .Jutro zrobię z dżemem truskawkowym. Chłopaki ( 8 lat i 3 latka) pałaszowali aż im się uszy trzęsły :-) :D Jagodzianki też robiliśmy i wyszły pyszne:)
Dziś wypróbowałam ten przepis no i muszę przyznać, że cała rodzina była zachwycona. Pozostały już tylko okruszki :)
No i ja zrobiłam z białym serem bo miałam na zbyciu :P
Pozdrawiam!
Świetny przepis...piekę te buchty na niedzielne śniadanie,zmieniam tylko nadzienie...rozchodzą się w kilka minut i robią wrażenie na gościach...dziękuję za pomysł
Joanno Twoje przepisy sa genialne!Wczoraj zrobilam slimaczki z budyniem i rodzynkami, rozeszly sie w ekspresowym tempie, dzisiaj buchty z truskawkami - przepyszne.Dziekuje za inspiracje... :-)