Macie czasami przejrzałe banany w domu i nie wiecie jak je wykorzystać? Ten przepis to dobra propozycja na ich zużycie. Jest to przepis na mięciutkie, bananowe muffinki udekorowane słodkimi orzechami włoskimi. Karmelowe orzeszki świetnie pasują do bananowego ciasta. Przepis warty wypróbowania.
Orzechy posiekać (trochę, nie za drobno). Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Smażyć ok. 2 min, aż większość płynu wyparuje. Orzechy odstawić na bok do ostygnięcia.
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Banany rozgnieść na papkę widelcem lub blenderem.
W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i banany.
Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej miski i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotki.(Tym razem formę wyłożyłam papierem do pieczenia, pociętym na kwadraty). Papilotki napełnić ciastem. Na cieście rozłożyć orzechy.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Chwilę pozostawić w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
Upiekłam te babeczki tylko bez orzechów. Babki posypałam startą czekoladą ,gdy były jeszcze ciepłe. Czekolada roztopiła się na nich i dobrze to smakowało ,a ciasto pyszne! polecam