Macie czasami przejrzałe banany w domu i nie wiecie jak je wykorzystać? Ten przepis to dobra propozycja na ich zużycie. Jest to przepis na mięciutkie, bananowe muffinki udekorowane słodkimi orzechami włoskimi. Karmelowe orzeszki świetnie pasują do bananowego ciasta. Przepis warty wypróbowania.
Orzechy posiekać (trochę, nie za drobno). Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Smażyć ok. 2 min, aż większość płynu wyparuje. Orzechy odstawić na bok do ostygnięcia.
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Banany rozgnieść na papkę widelcem lub blenderem.
W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i banany.
Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej miski i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotki.(Tym razem formę wyłożyłam papierem do pieczenia, pociętym na kwadraty). Papilotki napełnić ciastem. Na cieście rozłożyć orzechy.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C. Chwilę pozostawić w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
5 lat temu
Potwierdzam. Muffinki pyszne. A orzeszki bardzo pasują.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
julka·
11 lat temu
Przepyszne! :D
Dodałam jeszcze posiekanej gorzkiej czekolady :)
Dziękuję za przepis, pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
11 lat temu
Upiekłam te babeczki tylko bez orzechów. Babki posypałam startą czekoladą ,gdy były jeszcze ciepłe. Czekolada roztopiła się na nich i dobrze to smakowało ,a ciasto pyszne! polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Misia·
12 lat temu
Wyglądają apetycznie mniam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiktoria·
12 lat temu
te babeczki są poprostu idealne robie je już trzeci raz i zawsze są świetne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzka·
12 lat temu
Są świetne :) Orzeszki naaj...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
Udoskonaliłam babeczki kawałkami snikersa w środku zamiast orzeszków na zewnątrz... mmm :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
12 lat temu
Jak dla mnie to czegoś im brakuje. Idealnie przestrzegałam przepisu, a jednak nie smakują mi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agnieszka·
13 lat temu
Dziś robiłam te bananowe babeczki, wyszły idealne !! polecam wszystkim :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Violu[/b] ja używam takiego raczej średnio gęstego. Raczej bez różnicy, który wybierzesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Viola·
13 lat temu
ten jogurt naturalny to ma być ten lejący czy raczej ten stały bo to różnica a nie wiem którego użyć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zufik·
14 lat temu
jak dla mnie to za duzo proszku do pieczenia ale wygladaja apetycznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
14 lat temu
uroczo wyglądają ;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Na pewno są pyszne!:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
Tak, masz rację. Muffinki są bardzo wilgotne :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
milk_chocolate84·
14 lat temu
Wnętrze wygląda na takie jak lubię- wilgotne :) Wierzę że są genialne w smaku :)