Przepis na muffinki udekorowane w kształcie biedronek. Idealne babeczki na przyjęcia dziecięce, jak również na Dzień Dziecka. Dzieci będą na pewno zachwycone.
Składniki na 12 sztuk: Ciasto:
150g masła lub margaryny
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
200g jogurtu naturalnego
150g cukru
Dodatkowo:
200- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
czerwony barwnik spożywczy
paluszki
100g czekolady mlecznej
Lentilky (Smarties)
cukier puder
inne dowolne ozdoby do ciast
trochę margaryny do posmarowanie formy
Sposób przygotowania:
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W misce wymieszać jajka, cukier i jogurt. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. (Po dodaniu mąki, nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników).
Formę na muffinki wysmarować margaryną (lub wyłożyć papilotkami). Ciasto wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Z każdego muffinka ściąć górę i pokroić ją tak, aby otrzymać głowę i dwa skrzydełka. Używając pędzelka, pokryć głowy czekoladą.
Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z gorącą wodą i czerwonym barwnikiem na jednolitą, dość gęstą masę. Czerwonym lukrem posmarować skrzydełka. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby ładnie pokrył ciasto, a jednocześnie dał się dobrze rozsmarować). Na skrzydełkach ułożyć lentilky. Skrzydełka pozostawić, aby lukier zastygł.
Słodką śmietanę ubić na sztywno.
Do miski włożyć 2 łyżki Nutelli. Dodać parę łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę śmietany, delikatnie mieszając.
Na każdym spodzie z muffinka zrobić kleksa z czekoladowej śmietany. Ułożyć głowę i skrzydełka. (Skrzydełka można ułożyć płasko na śmietanie lub wbić pionowo, robiąc fruwającą biedronkę. Skrzydełka ustawione pionowo, na początku czasami opadają i trzeba je poprawiać.Jak muffinki poleżą w lodówce, to skrzydełka powinny się już trzymać).
Ozdobić głowę lukrem, pisakami lub ozdobnymi kuleczkami.
Przygotować czułka. 12 paluszków przekroić na pół i posmarować roztopioną czekoladą. Czułka wbić za głową, w śmietanę.
[b]Agnes[/b] ja mieszałam trzepaczką (nie trzeba ubijać, tylko połączyć składniki). Jajka, cukier i jogurt wymieszałam na jednolitą masę, kolejno dodałam masło, znowu wymieszałam. Następnie dodałam mąkę z proszkiem i teraz już należy wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
witam, mam pytanie dotyczące przepisu otóż co znaczy "wymieszać?" - tzn. czym łyżką, mikserem na wolnych obrotach, utrzeć drewnianą pałką? fajny przepis i chciałbym go spróbować. z góry dziękuję za odpowiedź