
Przepis na muffinki udekorowane w kształcie biedronek. Idealne babeczki na przyjęcia dziecięce, jak również na Dzień Dziecka. Dzieci będą na pewno zachwycone.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 150g masła lub margaryny
 - 250g mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 200g jogurtu naturalnego
 - 150g cukru
 
Dodatkowo:
- 200- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 2 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
 - czerwony barwnik spożywczy
 - paluszki
 - 100g czekolady mlecznej
 - Lentilky (Smarties)
 - cukier puder
 - inne dowolne ozdoby do ciast
 - trochę margaryny do posmarowanie formy
 
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić i ostudzić.
 - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
 - W misce wymieszać jajka, cukier i jogurt. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. (Po dodaniu mąki, nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników).
 - Formę na muffinki wysmarować margaryną (lub wyłożyć papilotkami). Ciasto wyłożyć do formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
 - Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
 - Z każdego muffinka ściąć górę i pokroić ją tak, aby otrzymać głowę i dwa skrzydełka. Używając pędzelka, pokryć głowy czekoladą.
 - Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z gorącą wodą i czerwonym barwnikiem na jednolitą, dość gęstą masę. Czerwonym lukrem posmarować skrzydełka. (Lukier powinien być na tyle gęsty, aby ładnie pokrył ciasto, a jednocześnie dał się dobrze rozsmarować). Na skrzydełkach ułożyć lentilky. Skrzydełka pozostawić, aby lukier zastygł.
 - Słodką śmietanę ubić na sztywno.
 - Do miski włożyć 2 łyżki Nutelli. Dodać parę łyżek ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę śmietany, delikatnie mieszając.
 - Na każdym spodzie z muffinka zrobić kleksa z czekoladowej śmietany. Ułożyć głowę i skrzydełka. (Skrzydełka można ułożyć płasko na śmietanie lub wbić pionowo, robiąc fruwającą biedronkę. Skrzydełka ustawione pionowo, na początku czasami opadają i trzeba je poprawiać.Jak muffinki poleżą w lodówce, to skrzydełka powinny się już trzymać).
 - Ozdobić głowę lukrem, pisakami lub ozdobnymi kuleczkami.
 - Przygotować czułka. 12 paluszków przekroić na pół i posmarować roztopioną czekoladą. Czułka wbić za głową, w śmietanę.
 - Muffinki do czasu podania przechowywać w lodówce.
 
Smacznego.
