Babeczki czekoladowe

53 Komentarzy

Babeczki czekoladowe

Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać  przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. 
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około  25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babeczki czekoladowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzianna · 12 lat temu
    Wczoraj promotor zaakceptował moją pracę magisterską - dzisiaj w ramach nagrody zrobiłam sobie te babeczki :-) Wyglądają i pachną przecudownie. Mnie wyrosły całkiem nieźle. Trochę długie w przygotowaniu, a ciasto przed dodaniem białek wygląda raczej jak kruche na ciasteczka, ale końcowy efekt jest naprawdę pyszny:) Dałam trochę mniej mąki, a dorzuciłam otrębów owsianych i posiekanych orzechów laskowych 8) mniam! Pozdrawiam Autorke przepisu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 13 lat temu
    Jest pochmurno za oknem i to super okazja aby zrobić babeczki czekoladowe;-), bardzo ładnie się prezętują , mam nadzieje że będą tak pyszne jak wyglądają :lol: 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 13 lat temu
    Ja tez przetestowalam przepis i potwierdzam sa przepyszne!!! ...i duzo lepsze niz murzynek!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartosz · 13 lat temu
    Z muffinkami z wysp mają one niewiele wspólnego.
    W miarę dobre ale szału nie ma.
    Lepszy jest murzynek, tyle samo czasu i niemalże składników a efekt końcowy znacznie lepszy.
    A żona wręcz mówi że jej nie smakują.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    piękne są - super ten wierzch
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Bardzo ładnie się prezentują:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Ale pięknie popękały z wierzchu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    Małe pyszności :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 14 lat temu
    Przetestowałam przepis na babeczki czekoladowe i muszę stwierdzić, że babeczki są przepyszne!!! Może nie wyrosły za bardzo, ale dla kogoś, kto lubi czekoladę, są po prostu rewelacyjne.Zdjęcie mojej babeczki dołączyłam do galerii.