Drożdżowe kurczaczki wielkanocne z jajkiem

7 Komentarzy

Drożdżowe kurczaczki z jajkiem

Miękkie, drożdżowe kurczaczki wielkanocne, będące nie tylko słodką przegryzką, ale również koszyczkiem na jajka. Sprawią radość nie tylko dziecią, ale stanowią również ładny element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Z przepisu wychodzą 4 duże kurczaki. Można także podzielić ciasto na więcej części, wtedy otrzymamy więcej mniejszych kurczaczków.

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 40g drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 migdały bez skórki
  • 8 rodzynek
  • troszkę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać mąkę, cukier, sól, masło i jedno jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
  2. Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować 4 rurki zrobione z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.
  4. Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 4 części.
  5. Każdą część uformować w kształt grubego wałka.

02

  1. Chcąc zrobić głowę kurczaczka należy mocno ścisnąć wałek mniej więcej w 1/3 długości. Tak samo należy ścisnąć koniec wałka, tworząc ogon.

03

04

  1. Środkową część należy naciąć nożem. Otwór rozciągnąć w rękach i wsadzić do środka rurkę z folii.

05

06

  1. Naciąć nożyczkami boki ciasta, tworząc skrzydełka.

07

  1. Naciąć ogon w kilku miejscach.

08

  1. Przed pieczeniem można zrobić dziób z migdałów. W tym celu należy migdał wcisnąć mocno do głowy. (Najlepiej i najłatwiej jest jednak zrobić to dopiero po upieczeniu kurczaczków).
  2. W ten sam sposób przygotować pozostałe 3 kurczaczki.
  3. Po 2 kurczaczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  4. Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  5. Po upieczeniu zrobić wykałaczką dziurki na oczy i nos i włożyć odpowiednio rodzynki i migdały. Wyciągnąć rurkę z folii i włożyć jajko.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Drożdżowe kurczaczki z jajkiem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    lał :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    Bardzo smaczne te kurczaczki.
    SERDECZNIE POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Jejku,są cudowne!
    No i teraz mam chęć je zrobić:)
    Sliczne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 13 lat temu
    Śliczne kurczaki! Na pewno zrobię je na święta:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Super! Takie wesołe!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Cudne :) Moja córka będzie zachwycona :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    [b]Ale fajne! kurczaki rządzą!:)miłego dnia życzę:)[/b] :lol: