Miękkie, drożdżowe kurczaczki wielkanocne, będące nie tylko słodką przegryzką, ale również koszyczkiem na jajka. Sprawią radość nie tylko dziecią, ale stanowią również ładny element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Z przepisu wychodzą 4 duże kurczaki. Można także podzielić ciasto na więcej części, wtedy otrzymamy więcej mniejszych kurczaczków.
Składniki:
200ml mleka
40g drożdży
500g mąki pszennej
50g cukru
1/2 łyżeczki soli
50g miękkiego masła
2 jajka
4 migdały bez skórki
8 rodzynek
troszkę mleka
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać mąkę, cukier, sól, masło i jedno jajko. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut.
Ciasto przykryć i pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować 4 rurki zrobione z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.
Ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 4 części.
Każdą część uformować w kształt grubego wałka.
Chcąc zrobić głowę kurczaczka należy mocno ścisnąć wałek mniej więcej w 1/3 długości. Tak samo należy ścisnąć koniec wałka, tworząc ogon.
Środkową część należy naciąć nożem. Otwór rozciągnąć w rękach i wsadzić do środka rurkę z folii.
Naciąć nożyczkami boki ciasta, tworząc skrzydełka.
Naciąć ogon w kilku miejscach.
Przed pieczeniem można zrobić dziób z migdałów. W tym celu należy migdał wcisnąć mocno do głowy. (Najlepiej i najłatwiej jest jednak zrobić to dopiero po upieczeniu kurczaczków).
W ten sam sposób przygotować pozostałe 3 kurczaczki.
Po 2 kurczaczki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu zrobić wykałaczką dziurki na oczy i nos i włożyć odpowiednio rodzynki i migdały. Wyciągnąć rurkę z folii i włożyć jajko.