
Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami lub borówką amerykańską.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
 - 6 łyżek cukru
 - 3 łyżeczki cukru waniliowego
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
 - 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - 2 jajka (rozmiar M)
 - garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
 
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
 - W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
 - Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
 - Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
 - Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
 - Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Chłodne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
